Generalni sekretar NATO u Skoplju izrazio zabrinutost zbog situacije na Kosovu i u BiH 1Printskrin/Jutjub/Nato njuz

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Skoplju da je bezbednost Zapadnog Balkana od suštinskog značaja za Alijansu i da tu ima razloga za zabrinutost.

On je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, kao razloge za zabrinutost naveo tenzije u Bosni i Hercegovini (BiH), nedavne incidente na Kosovu, kao i pokušaje autoritarnih zemalja da potkopaju demokratiju na Zapadnom Balkanu.

„U BIH su se pojavile tenzije i tu ohrabrujem poltičke lidere da od podela i secesionističke retorike i umesto toga, da koncentrišu svoje napore na pomirenje i na mirnu budućnost“, rekao je Stoltenberg.

Na Kosovu smo, kako je rekao, „nedavno videli incidente sa ozbiljnim nasiljem, što je uključivalo i neprihvatljiv napad na mirovnjake Kfora i oni koji su to uradili treba da odgovaraju“.

Beograd i Priština, istakao je Stoltenberg, „moraju da se upuste u dijalog uz posredstvo EU zato što je to jedini način da se dođe do rešenja koje će poštovati prava svih zajednica“.

„Isto tako vidim i autoritarne države koje žele da potkopaju našu slobodu i način života, uključujući i ovde na Zapadnom Balkanu. Šire dezinformacije, seju podele i potkopavajju demokratiju. Naš odgovor mora da bude da se radi još više zajedno u NATO, preko našeg vojnog prisuustva i naše saradnje sa saveznicima i partnerima. Zato što smi mi velika snaga za stabilnost u regionu“, rekao je generalni sekretar NATO.

Kako je istakao, NATO „ne gleda neku vojnu pretnju koja bi došla odmah od Rusije protiv bilo kog saveznika NATO ili regiona, ali svakako ostaje oprezan, pažljivo prati šta radi Rusija i ostaće ujedinjen“.

„Mi imamo vojno prisutvo u ovom regionu, sa Kforom, sa Generalštabom u Sarajevu i sa kancelarijama u Beogradu i spremi smo brzo da se pojačamo i da napravimo sve što treba da odbranimo svakog saveznika od bilo kave pretnje. Ali, ne gledamo ipak bilo šta što bi značilo pretnju protiv bilo kog NATO saveznika“, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Skoplju (www.youtube.com/watch?v=6lMz1j-Kr9I).

Istakao je da je Severna Makedonija cenjen saveznik Alijanse i da doprinosi bezbednosti i stabilnosti Zapadnog Balkana.

„Vi doprinosite bezbednosti i stabilnosti Zapadnog Balkana preko naših mirovnih misija Kfora na Kosovu. Rešeni ste da dođete do dva procenta BDP potrošenih na odbranu u sledećoj godini“, rekao je Stolternberg.

Kako je istakao, Severna Makdonija snažno je osudila ruski rat protiv Ukrajine, priključila se EU i u nametanju sankcija Moskvi i nudi vojnu i finasijsku podršku Ukrajini, kao i vojne snage u odbrambenim misijama i operacijama NATO.

„Stvarno vas cenimo. Cenjen saveznik ste i mnogo cenimo vaše doprinose našoj alijansi. NATO može da se osloni na Severnu Makedoniju, a Severna Makedonija može da se osloni na NATO. Alijansa vam gatantuje bezbednost“, rekao je Stoltenberg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari