Glasno za omladinu Bor: Pružamo podršku sindikatima u sastavu Ziđin Kopera u vezi sa pregovorima oko novog kolektivnog ugovora 1Foto: Beta/Milan Obradović

“Grupa građana Glasno za omladinu, pre svega, pruža apsolutnu, bezrezervnu podršku sindikatima u sastavu Ziđin Kopera u vezi pregovora oko novog kolektivnog ugovora”, ističu u saopštenju iz ove grupe građana u Boru.

Prema njihovim navodima, umesto da se zarade u 2023. godini, svakom radniku poveća za 14,3 odsto, oni bi linearno da povećaju zaradu za samo 5.000 dinara što je sramno.

“Takođe, neprihvatljiva je ideja da se topli obrok obračunava na godišnjem nivou, a znamo da živimo u vremenu kada se inflacija oseća na mesečnom nivou!  Smanjenje regresa je takođe neprihvatljivo! Napad na prava invalida rada je takođe zatrašujuće, iako se zna da rudnik pored bakra proizvodi i invalide rada. Interesantno je kako strani investitor priča o pravednosti i na taj način opravdava smanjenje prava radnika, pod izgovorom da su u nepravednom položaju radnici sa najnižim primanjima, a ne pita se da li je isto nepravedno da plaća samo pet odsto rudne rente i to proračunatu na neto prihod”, ističu iz Glasno za omladinu.

Oni takođe kažu da je sramno ponašanje Aleksandra Milikića i Dragana Popovića, čelnika oba grada u kome Ziđin posluje, koji „brinu“ o građanima kada je njima u interesu i ako to nije u njihovoj nadležnosti, a kada treba da se suprostavi diktatu iz Nemanjine 11 i sa Andrićevog venca kriju se iza zakonskih nadležnosti.

“Zahtevamo od gore pomenutih osoba da upotrebe svoju „moć“, koju, kao vodeći ljudi lokalnih samouprava, imaju, zarad zaštite prava radnika”, zahtevaju oni.

Takođe, podsećaju da je Ziđin za 350 miliona dolara dobio kompaniju koja vredi najmanje 20 puta više, “da u ovoj državi plaća smešne poreze i rudnu rentu, da ostvaruje ogromne prihode i pored ogromnih investicija, te da je sramotno ponašanje iste jer ne može da ispoštuje i taj član starog kolektivnog ugovora koji kaže da novi kolektivni ugovor ne može da da manje prava nego prethodni”.

“Isto tako, zahtevamo od sestre-firme Ziđin majninga da bez odlaganja dozvoli sindikalno organizovanje u njoj, bez pritiska na radnike”, zaključuje se u saopštenju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari