Glasovi sa KiM u centralnoj Srbiji - prostor za manipulaciju 1Foto: EPA-EFE/ĐORĐE SAVIĆ

Glasanje Srba sa Kosova i Metohije na predstojećim predsedničkim i parlamentarnim izborima 3. aprila, koje će se odigravati u centralnoj Srbiji umesto na teritoriji KiM, očekuje se da prođe bez tenzija, ali sa otvorenim prostorom za manipulaciju glasovima, ocenjuju sagovornici Danasa.

Važnije pitanje od toga da li će biti neregularnosti na glasanju, jeste to da li je ovo naznaka nove prakse po kojoj Srbi na Kosovu gube prava a Kosovo se tretira kako nezavisna država.

Podsetimo, Srbi sa KiM po prvi put na predstojećim predsedničkim i parlamentarnim izborima Srbije neće glasati na Kosovu, već u najbližim gradovima centralne Srbije. Isti princip bio je primenjen i prilikom glasanja na referendumu za izmenu Ustava Srbije u delu o pravosuđu koji je održan početkom ove godine.

U međuvremenu, vlast u Prištini nije odobrila glasanje Srba sa KiM na srpskim izborima 3. aprila zbog čega je došlo do tenzija, protesta na Severu Kosova i negodovanja od strane vlasti u Beogradu.

Na kraju, Republička izborna komisija donela je odluku da građani sa Kosova i Metohije mogu da glasaju na biračkim mestima u Kuršumliji, Raški, Bujanovcu i Tutinu.

Za potrebe odlaska na glasanje, širom Kosova se već govori o organizovanom prevozu za glasače do njihovih biračkih mesta i to u organizaciji jedne stranke što otvara pitanje mogućih zloupotreba.

Na to je ukazao za Danas Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam koji ističe da ne očekuje nastavak tenzija između Srba i zvanične Prištine na sam dan glasanja, ali da će, ukoliko bude organizovan dolazak glasača, to biti „prostor za manipulacije glasovima“.

– Sigurno je da će se učiniti puno toga da što veći broj ljudi dođe na biračka mesta, očekujem dobru organizaciju oko toga. Ipak, i pored toga izlaznost može da bude manja, ali dosadašnje ankete o tome su protivrečne. Dobro je što glasači imaju široku ponudu, to može da im bude motivacija za izlazak na izbore – naveo je on.

Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose naglasio je za Danas da će glasanje verovatno proteći regularno ali da je neregularno to što se Srbima sa KiM defakto promenio status uvođenjem ovakve prakse. On ističe da je najvažnije primetiti to što je od glasanja na referendumu pa na ovamo, uključujući i ove izbore, uvedena drugačija praksa za glasanje Srba sa Kosova i Metohije.

– Srbi sa Severa KiM neće više moći da glasaju na teritoriji Kosova za institucije Srbije, već će biti tretirani kao svi drugi strani državljani. Oni će ubuduće verovatno glasati ili u Srbiji gde su prijavljeni, jer neki od njih imaju boravišta u Srbiji i privremene lične karte i zato se sada pojavljuju ovi fantomski glasači, ili u diplomatskim predstavništvima koja budu određena za te namene. To znači da Srbija nije uradila svoj deo posla u vezi Kosova – naglasio je Janjić.

On je rekao da je zvanični Beograd to mogao da izbegne i pošalje predlog Vladi Kosova ranije o načinu organizacije glasanja, ali da je propustio priliku da to učini.

– Nova praksa, u kojoj je asistirala i grupa zemalja Kvinte, jeste da se Kosovo tretira kao potpuno nezavisna država koja može nešto da uradi ili ne uradi na zahtev Srbije – naveo je on.

Raspoređeni na 46 biračkih mesta

Birački sa Kosova i Methoije mogu da provere na kojim mestima u centralnoj Srbiji glasaju uvidom u birački spisak, koji je ažuriran ovim novim informacijama. Za potrebe glasanja Srba sa KiM određeno je 46 biračkih mesta. Birači Kosovsko-pomoravskog upravnog okruga glasaće u Bujanovcu, sa teritorije Kosovskog upravnog okruga – u Kuršumliji, birači sa teritorije Kosovsko-mitrovičkog upravnog okruga osim birača sa teritorije opštine Zubin Potok – u opštini Raška, birači sa teritorije Pećkog i Prizrenskog okruga i sa teritorije opštine Zubin Potok glasaće u Tutinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari