Glavna tema - izborni uslovi u Srbiji 1Foto: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Demokrate uveliko lobiraju kod kandidata za poslanike EU parlamenta za evropsku Srbiju. Moje kolege poslanici i poslanice iz Demokratske stranke i ja želimo da predočimo budućim EU poslanicima zahteve građanskog protesta „Jedan od pet miliona“.

To kaže za Danas Balša Božović, poslanik Demokratske stranke, odgovarajući na pitanje da li su se predstavnici te stranke sastajali sa nekim od kandidata za predstojeće izbore za Evropski parlament i šta očekuje od tih izbora. Demokratska stranka je pridružena članica Partije evropskih socijalista, koja je druga po snazi grupacija u aktuelnom sazivu Evropskog parlamenta.

Božović ističe da „želimo da skrenemo pažnju da je Srbija postala privatna država Aleksandra Vučića i njegove korumpirane administracije“. Kako ukazuje, u Srbiji „ne postoji demokratija, institucije su zarobljene, a medijski mrak traje već sedam godina“.

– Zdravstvo, školstvo i kultura su devastirani. Preti se novinarima, NVO sektoru, opoziciji, dešavaju se politička ubistva. Do sada smo razgovarali sa našim sestrinskim partijama i kandidatima iz Hrvatske, Slovenije, Rumunije i Nemačke. Nastavljamo diplomatsku ofanzivu jer verujemo da je Srbiji nakon Vučića mesto u Evropskoj uniji, kaže naš sagovornik.

Božović navodi da smo „sigurni da će EU parlament nakon narednih izbora snažno uticati na razvoj demokratije u Srbiji i na podršku građanima u njihovoj borbi protiv diktature Aleksandra Vučića“.

– Izborni uslovi kao najvažniji zahtev protesta „Jedan od pet miliona“ su tema broj jedan u razgovorima u kojima već imamo veliku podršku i simpatije EU poslanika u našoj nameri da izađemo na fer i slobodne izbore i pobedimo Vučića, navodi Božović.

Izbori za Evropski parlament održavaju se od 23. do 26. maja. Mandat evroposlanika traje pet godina.

Milorad Pupovac, predsednik Samostalne demokratske srpske stranke iz Hrvatske, izjavio je nedavno da ta partija ide samostalno na izvore za EP „jer želi da emancipuje Srbe u Hrvatskoj borbom za njihova prava i da još jednom istakne važnost toga da Srbi mogu slobodno da žive u Hrvatskoj.

I Demokratski savez Srba iz Hrvatske predao je listu kandidata za EP. Kako je saopšteno, oni žele da otvore politički prostor svojim sunarodnicima da nastave da se bore za ostvarenje prava srpske zajednice.

Na predstojećim izborima očekuje se da značajan broj glasova pripadne „suverenistima“, uključujući ultradesničare. Prema mišljenju analitičara, u novom sazivu EP snage će ujediniti Evropska narodna partija, PES i liberali francuskog predsednika Emanuela Makrona, i tako postati vodeća poslanička grupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari