Gligorijević: Slučaj Rade Trajković podseća na slučaj Olivera Ivanovića - godinama pre nego što je ubijen 1Jovana Gligorijević (Foto: Medija centar Beograd)

Vređanje i targetiranje Rade Trajković od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića podseća na slučaj Olivera Ivanovića, godinama pre nego što je ubijen, rekla je u Novom danu novinarka Vremena Jovana Gligorijević. Ona je istakla da predsednik pod hitno mora na kurs kućnog vaspitanja i elementarne pristojnosti.

Gligorijević kaže da joj ova situacija liči na „još jedno ozbiljno zakuvavanje na relaciji Beograd Priština“.

Ona napominje da je izlaskom Srpske liste iz institucija neko od predstavnika Srba morao u njih da uđe.

Posle odluke Rade Trajković da prihvati mesto savetnice Nenada Rašića, novog ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Vučić ju je nazvao srpskim ološem sa dna kace.

„Apsolutno nemam reči kako je i kojim rečima predsednik Srbije počastio Radu Trajković. Dolazimo do toga da predsednik države mora pod hitno na kurs kućnog vaspitanja i elementarne pristojnosti koliko god to bilo ‚loženje‘ mase. Ovaj scenario podseća na slučaj Olivera Ivanovića godinama pre nego štoje ubijen“, rekla je Gligorijević.

Dodaje da je pitanje da li bi objavili ovu izjavu da je nije izgovorio predsednik države.

Prema oceni Gligorijević, ova retorika je za potrebe najave (Miroslava) Lajčaka da bi odnos Srbije i Kosova trebalo da bude rešen početkom proleća, „što kalendarski znači odmah posle praznika“.

Komentarišući imenovanje Aleksandra Vulina za direktora Bezbednosno informativne agencije, gošća Novog dana kaže da ne zna šta bi Vulinamoglo da kvalifikuje za bilo koju funkciju na vlasti. Ona podseća da ni u vreme SPS-a i JUL-a nije imao nijednu ozbiljnu funkciju, dok je kod Vučića bio ministar u više mandata, a sada je na čelu BIA, piše N1.

Gligorijević ukazuje na komentar novinara Nedima Sejdinovića u kojem se ukazuje da BIA raspolaže modernom tehnologijom za različito prikupljanje podataka i da to može da bude opasno za bezbednost Vulinovih političkih neistomišljenika.

„Vulin na ovom mestu može da bude čovek kome su u ruke date opasne igračke. A za to vreme je on vrlo neartikulsan, daje zapaljive i oštre izjave i povremeno se ponaša da bi možda trebalo razmisliti o tome da li taj čovek ima radnu sposobnost“, kazala je Gligorijević.

Pretnje Obućini i promocija Zvezdana Jovanovića

Novinarka TV Nova Jelena Obućina dobila je putem društveih mreža pretnje, za koje Gligorijević kaže da su sve gadnije, otvorenije i proizvode sve veći nivo straha.

„Zanimljivo mi je da ove pretnje prati tabloidna hajka na Obućinu. Ti botovski napadi sa Tvitera ne dolaze toliko često iz redova naklonjenih SNS, oni su te svoje botove upristojili. Ovo se baš baš retko dešava. Neki je proces u toku koji tek treba da se razotkrije. Ovaj režim sve više gubi želju da sačuva masku pristojnog, civilizovanog“, ocenjuje gošća Novog dana.

Kada je u pitanju promocija Zvezdana Jovanovića, osuđenog za ubistvo Zorana Đinđića, kao pisca i najava Informera da će u nastavcima objavljivati njegov rukopis, Glikorijević ističe da Zvezdan Jovanović nema prava da se čuje njegov glas na temu ubistva Đinđića.

„Zvezdane Jovanoviću, povukao si obarač“, kazala je Gligorijević.

Za odluku Informera da sa svog sajta povuče najavu da će objavljivati knjigu u nastavcima, novinarka Vremena kaže da je njena teorija da je stigla poruka sa vrha „smirite se“.

„Đinđić je bo sve što bi oba vlast volela da bude, a radikali su okupljali ljude koji su mentalnim sklopom, stavom, mišljenjem bliži Zvezdanu Jovanoviću nego Čedomiru Jovanoviću. To mora kroz neku poru da vam izađe, samo što nimalo nije bezazleno. Samo što je opasno“, ukazala je Gligorijević i dodala da kriminalcima određeni mediji ne samo što daju prostora, već im drže i stranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari