Ova kratka poseta Vladimira Putina može se posmatrati iz tri ugla. Prvo, strateška politička opredeljenja obeju strana su poznata i nikakvih promena u tome nema. Recimo, američki državnici obično ističu podršku evropskoj orijentaciji Srbije, ruski predsednik kaže da ga ona ne zabrinjava – drugim rečima, nemaju ništa posebno protiv te strategije Srbije.

Jasno je da Rusija ne namerava da preuzima neke posebne odgovornosti u Srbiji, i na Balkanu uopšte. To može da bude od značaja za one političke aktere u Srbiji koji bi da se Rusija ponudi kao alternativa EU, ali od toga, jasno je, nema ništa – ocenjuje za Danas Vladimir Glogorov, saradnik Institut za međunarodne ekonomske odnose u Beču.

Drugi aspekt posete ruskog premijera, Gligorov vidi u privrednoj saradnji koja je definisana ruskim investicionim interesima.

– Sa srpske strane, postoji načelni interes da se uzimaju krediti za različite projekte u energetskom sektoru i u infrastrukturi. No, kako realizacija tih projekata ide veoma sporo, ko god da ih finansira, nije čudno da nema ničeg ni posebno konkretnog niti novog u svemu tome. Treće, političku korist može da ima samo srpska strana. U ruskoj unutrašnjoj politici, ova poseta ne igra nikakvu posebnu ulogu. To je i razlog što su posete visokih ruskih državnika izuzetno kratke. Nema mnogo tema za razgovor, a nema ni neke političke koristi za ruskog posetioca – ističe Gligorov.

Prema njegovim rečima, posebnu korist imaju predsednik Srbije i stranke na vlasti.

– Uz to, ruski premijer je pokazao veći interes da ostavi dublji utisak među običnim ljudima, pa je našao vremena za fudbalere i motorcikliste, a ne za vođe pojedinih političkih partija. Ipak, kada se se podvuče crta, stvarnu političku korist ima samo Boris Tadić, jer njegova je vlada suviše slaba i bleda da bi se u njoj video partner ruskom premijeru i njegovoj delegaciji – zaključuje Vladimir Gligorov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari