Glišić: Ponavljanjem glasanja vlast simulira ispravnost referendumskog procesa 1Foto: FoNet/Medija centar Beograd

Prema odluci Republičke izborne komisije glasanje na referendumu o ustavnim promenama biće ponovljeno u nedelju, 23. januara na svega devet biračkih mesta u šest gradova i opština. Opozicija, međutim, tvrdi da simbolično ponavljanje referenduma na samo devet biračkih mesta, uprkos tome što je podneto blizu 4 000 prigovora RIK-u, ima za cilj simuliranje ispravnosti referendumskog procesa.

Glasanje će u nedelju od 7 do 20 sati biti ponovljeno na glasačkom mestu broj 16 u Petrovcu na Mlavi, na četiri mesta u Trsteniku, na glasačkom mestu broj 43 u Bačkoj Topoli, broj 33 Pantelej Niš, na glasačkom mestu broj 47 u Čačku i na glasačkom mestu broj 32 Požarevcu. Glasanje se, prema rečima predsednika RIK-a Vladimira Dimitrijevića ponavlja na biračkim mestima na kojima je poništeno glasanje, na osnovu predloga rešenja podkomisija koje su konstatovale da rezultati ne mogu biti utvrđeni. Za ponovljeni referendum u nedelju odštampano je 7.750 listića za 7.711 glasača.

“Ovo simbolično ponavljanje referenduma na samo devet biračkih mesta simulira ispravnost referendumskog procesa. Ujedno režim dobija na vremenu da se medijski tema pokradenog referenduma vremenski razvuče i pokrije drugim događajima i kad Skupština na tu temu bude zasedala da se potpuno otupi oštrica medijske kritike i pažnje javnosti”, kaže za Danas Vladan Glišić, samostalni poslanik koji je u ime dela opozicije, predao 3 983 prigovora Republičkoj izbornoj komisiji zbog raznoraznih nepravilnosti pri glasanju. na isto toliko biračkih mesta.

Najviše prigovora RIK-u podneo je Pokret Dosta je bilo i za njih su sporna čak 3.932 biračka mesta . DJB je podneo i krivičnu prijavu Republičkom javnom tužilaštvu protiv nepoznatih osoba, članova biračkih odobra zbog navodnog falsifikovanja glasova.

Potpredsednik DJB Vojin Biljić smatra da ovako nešto ne sme da prođe tek tako. “Nakon podnošenja prijave i prigovora, RJT i RIK ne mogu da se izvuku i prebace odgovornost na nekog drugog“, ocenio je Biljić za medije.

Lider Dveri Boško Obradović koji je dan nakon održavanja referenduma ocenio da su rezultati pokradeni i da je NE pobedilo, smatra da referendum treba da bude poništen .

Komentarišući odluku RIK-a da ponovi glasanje o ustavnim promenama na samo devet biračkih mesta, Obradović kaže da Republička izborna komisija tek treba da odlučuje po prigovorima Dveri.

“Naš pokret podneo je prigovorea zbog falsifikovanja izbornih rezultata na ogromnom broju biračkih mesta, a na osnovu krivičniih prijava protiv predsednika biračkih odbora koji su direktno krali. Na potezu su ne samo RIK već i Upravni sud i Tužilaštvo. Referendum mora biti poništen, a odgovorni krivično gonjeni za teško krivično delo za koje je zaprećena kazna zatvora od šest meseci do pet godina”, navodi Obradović.

Milica Đurđević, predsednica Srpske stranke Zavetnici, podseća da je poslanik Vladan Glišić, u dogovoru i na osnovu analize pravnih timova opozicionih stranaka podneo prigovor RIK-u u kome traži poništavanje rezultata referenduma, a da je osnov za prigovor krivična prijava za falsifikovanje rezultata referenduma na blizi 4 000 biračkih mesta.

“Odbor Zavetnika u Vranju pokrenuo je medijski, ali i omogućio pravnu pomoć
oštećenoj osobi iz Vranjske Banje. Naime, reč je o čoveku koji je u 19.30 stigao na biralište, da bi mu članovi biračkog odbora saopštili da je uveliko glasao i on i njegova supruga, nepokretna majka i dvoje dece koji studiraju u Nišu. Očito je neko to učinio u njihove ime, računajući da se neće pojaviti na biračkom mestu. Ovakvih primera je na stotine”, navidi Đurđevićeva.

Prema njenim rečima ne može izmišljena izlaznost u Sjenici i Trgovištu da pobedi realnu volju građana u Nišu, Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu…

“Prema istraživanjima koja posedujem 73,4 odsto građana ne veruje u rezultate referenduma, odnosno u njihovu validnost. Vidimo da se vlast grčevito trudi da dokaže suprotno, baš zato što su sami svesni da su prekrojili volju naroda i da rezultat koji su objavili ne korespondira sa stvarnošću. Visina rezultata za koji se narod izborio ogleda se i u tome što se izdiže iznad svih malverzacija, neravnopravnosti, partijske agresije”, ističe predsednica Srpske stranke Zavetnici,

Ona napominje i da rezultat referenduma predstavlja svetionik i pokazuje jasnu poziciju i jasan pravac. Pokazuje i da je mnogo onih koji nisu odustali od Srbije.

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari