Glišić podnosi prigovore na referendum RIK-u, najavljene i krivične prijave 1Foto N1

Posle protesta koji je desnica organizovala ispred Republičke izborne komisije (RIK) zbog sumnji na krađu glasova na referendumu za izmenu Ustava, ovaj deo opozicije borbu će nastaviti institucionalnim putem – tako što će samostalni narodni poslanik Vladan Glišić u njihovo ime podneti RIK-u prigovore na primećene nepravilnosti u procesu glasanja.

Protest ispred RIK-a, dan posle održanog referenduma, organizovali su Srpski pokret Dveri i Srpska stranka Zavetnici, a na skupu je bio i samostalni poslanik Narodne Skupštine Srbije Vladan Glišić, te je dogovoreno da Glišić podnese prijave nepravilnosti RIK-u u ime ovog dela opozicije, s ozbirom da prema Zakonu o referendumu to može učiniti narodni poslanik ali ne i vanparlamentarna opozicija.

Vladan Glišić je rekao za naš list da čeka da pravni timovi ovih stranaka završe sa beleženjem nepravilnosti te da će prigovore podneti u toku dana (utorak) kako bi bili ispoštovani rokovi i procedure za to.

– Kada predamo prigovore sačekaćemo reakciju nadležnih organa pa onda odlučivati šta ćemo dalje. Bilo bi dobro da, kada im se predoče dokazi, uvide da ima osnova da se reaguje po pitanju referenduma. Kada je odbijeno da se dozvoli glasanje Srba na Kosovu i Metohiji to je već bio osnov da se prekine sa referendumom – naveo je Glišić.

On dodaje da ne veruje da će RIK adekvatno reagovati po pitanju prigovora ali da je neophodno da „ostane trag“ o svim nepravilnostima.

– Pominju se i neke krivične prijave protiv pojedinih učesnika u referendumskom procesu i to će sve da ih sačeka kada padnu sa vlasti – naveo je Glišić.

Predsednik Dveri Boško Obradović rekao je za Danas da se nastavlja pravna i „svaka druga borba“ za odbranu Ustava, te da su nepravilnosti u vezi kojih će biti podneti progovori i krivične prijave vezane, kao po pravilu, za mesta gde opozicija nije imala čuvare kutija.

– Tu je izlaznost mnogo veća nego u proseku, a svi birači su listom bili za DA, što je apsolutno nemoguće kada uporedite sa drugim biračkim mestima. Tužilaštvo i Policija treba potom da utvrde za svakog birača koji je upisan u birački spisak da je u nedelju glasao da li je živ ili mrtav, da li je toga dana uopšte bio u Srbiji i mogao da izađe na glasanje ili je neko veštački upumpavao glasove za DA kada je video da opcije NE pobeđuje u celoj Srbiji – naveo je Obradović.

Zbog svega ovoga, njegov zaključak je da je nemoguće da je opcija „ne“ pobedila u najvećim gradovima sa najvećim brojm birača a izgubila u celini.

– Referendum je pokraden i mora biti poništen. Vučić je u nedelju noć bukvalno izmislio rezultat onako kako mu je odgovaralo jer je bio u panici kada je video da gubi – naveo je Obradović.

Milica Đurđević, predsednica Srpske stranke Zavetnici, rekla je za Danas da „čvrsto stoji iza odluke da branimo narodni suverenitet i volju građana“, te da će se borba dalje nastaviti institucionalnim putem, uz beleženje svih zloupotreba.

– Mi nismo oni koji će lupati motkama na vrata RIK-a,  jer se upravo borimo protiv rušenja i obesmišljavanja institucija. Ovo nije borba prejakih reči, već konkretnih i utemeljenih poteza. Srpska stranka Zavetnici ne poziva na ulične revolucije, već na korenite promene i mi ih već vidimo i prepoznajemo – navela je Đurđević.

Ona je dodala da čak i zvanični rezultati referenduma, sa kojima se ova stranka ne slaže zbog brojnih neregularanosti, pokazuju da „narativ vladajućih partija tupi svoju oštricu“.

Što se tiče nepravilnosti koje su uočene, Đurđević kaže da se vrši uporedna analiza rezultata sa biračkih mesta na kojima su postojali kontrolori opozicije i onih na kojima to nije bio slučaj.

– Sa više stotina mesta imamo čvrste dokaze o prekrajanju volje građana. Mi to ne želimo i ne smemo da oćutimo – navela je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari