Godinu dana "Šodroš survivor kampa": Još niko nije odgovarao za nezakonitu seču šume 1Foto. Pokret Bravo

Pre godinu dana, 11. juna 2022. godine, mimo svih propisa i zakona, posečeno je 25 stabala crne i bele topole, u vreme kada je seča strogo zabranjena zbog gnežđenja ptica na Šodrošu u Novom Sadu, podsećaju iz pokreta Bravo.

Firma iz Veternika posekla je stabla, iako na to nije imala nikakvo pravo. Intervencije na šumi na ovom području moglo je da vrši isključivo Javno preduzeće Vojvodinašume.

– Na apele građana da se izvrši hitan inspekcijski nadzor od strane JP Vojvodinašume zbog protivpravne seče, niko se nije odazvao. Direktor Koridora Srbije, Aleksandar Antić, nekoliko dana kasnije priznao je da je seča izvršena protivzakonito, nazivajući ovaj čin „proceduralnom greškom“. Za ovo niko nije odgovarao. Ni moralno, ni prekršajno, ni krivično – saopštavaju iz ovog pokreta.

Istog dana kada je izvršena ova nezakonita seča, u večernjim satima osnovan je Šodroš Survivor Kamp.

Kako dodaju to je bio odgovor slobodnih građana na bezakonje, na urušavanje pravnog i institucionalnog poretka, na uništavanje prirode i na nasilje svake vrste nastavilo se njihovim daljim organizovanjem osnivanjem pokreta Bravo Novi Sad.

– Ovaj pokret snažno se protivi daljoj devastaciji ovog područja, protivi se projektu Novog Sada na vodi i nadasve protivi se štetnom i koruptivnom Generalnom urbanističkom planu čije će stavljanje van snage i sprovesti, ukoliko im građanke i građani Novog Sada na narednim
gradskim izborima u aprilu 2024. godine ukažu poverenje – zaključili su u saopštenju.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari