Šta je sve Vučić govorio na godišnjoj konferenciji? 1Foto: Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom obraćanja javnosti na godišnjoj konferenciji u Palati Srbija je poručio da mu je ovo poslednji mandat i da uskoro neće biti ni predsednik Srpske napredne stranke, kao i da neće menjati Ustav Srbije.

Predsednik je čestitao Novu godinu i božićne praznike i zahvalio se na razumevanju za sve što se zbivalo prethodne godine i podršku zemlji.

Vučić je reako da je u 2022. sačuvana finsansijska stabilnost i rast 2,3 i 2,5 odsto, ali i da je Srbija podigla plate i penzije, onoliko koliko je mogao da vidi, najviše u Evropi, te da psotoji samo jedna zemlja koja bi u tome mogla sa Srbijom da se poredi.

Na ponos je, kaže, i stopa javnog duga.

– Obravljam drugi predsednički mandat i nemam potrebu niti sam ikada to radio, da obmanjujem narod, niti da prikrivam činjenice. Ovo je moj poslednji mandat, neću da menjam Ustav, ništa od toga, rekao je Vučić i dodao da ubrzo neće biti ni predsednik stranke.

Stopa javnog duga je u prvih pet u Evropi, navodi Vučić, što je veliki uspeh, istakao je.

Ovo govori je kaže nije dovoljno izvući jedan parametar u ekonomiji.

Kurs dinara je, dodaje, čvrst kao stena još od 2012. godine.

– Ne ljutite se Srbi i svi ostali građani ostalih nacionalnosti, Srbija to nikada nije imala, poručio je.

Srbija, dodaje, ima 62 odsto priliva stranih investicija.

-Srbiju smo sačuvali od rata u proteklih 10 godina, od sukoba od nestabilnost, poručio je Vučić i uporedio prosečan broj zaposlenih danas i 2012. godine, kao i pre 2012. godine.

Osnovni postulat za 2023. godinu koja će, kaže biti teška za ceo svet, teža nego 2022. godina,

– Pitala me žena sa KiM kada sam bio u Raški ‘a što ti predsedniče uvek moraš da saopštavaš loše vesti, što ti uvek moraš da budeš namrgođen a ostali samo saopštavaju lepe vesti’, ja kažem niste birali klovna, koji treba da vas nasmeje i da bude šaramantan, nego nekog ko treba da bude ispred vas kada je teško, a ne da vas oraspoložava. Predsednik je tu da postavi svoja leđa kad niko drugi neće, naveo je Vučić.

Cena električne energije biće druga najniža u Evropi, tvrdi Vučić, jer je želja vlasti da sačuva preduzeća jer kreće „bitka za posao“.

– Naša želja je da sačuvamo nivo zaposlenosti, odnosno da nam ne raste nivo nezaposlenosti, rekao je Vučić.

Sledeću godinu naziva, uprkos svemu, godinom daljeg razvoja i napretka.

Završava se Kostolac B3, kao i druge infrastrukturne projekte.

Hoće da se udalje od partijsko-parazitskog sistema, jer žele da pokažu da im je država važnija od partije, rekao je Vučić.

Hrane će kaže u Evropi biti sve manje, ali Srbija ima, tvrdi, dovoljno osnovnih potrebština za naredne godine.

Dualno obrazovanje pravi razliku između Srbije i ostalih u regionu, jer to privlači strane investice poput onih iz Kine i Japane. Planirana su i dodatna ulaganja u veštačku inteliganciju, ali i manji gubitak novca u zdravstvu.

Ići će se na to da bude 5000 specijalnih pripadnika u Vojsci Srbije, i osnovne plate će ići preko 2000 evra, kaže Vučić.

Nemamo dovoljno dece, migracije su manji problem

Stopa prirodnog priraštaja je najmanji u Beogradu, rekao je i dodao je da „što su viši soliteri to manje dece“.

Građane je zamolio da, iako sam voli pse, ne voli ništa više od dece.

Najniži natalitet je u centralnim gradskim opština u Beogradu, gde su, kaže, prosečne plate visoke.

Manje ljudi, dodaje, odlazi u inostranstvo, ali je problem što ne rađa dovoljno dece.

– Za koga ovo gradimo i radimo, šta će nam pruge i fabrike kada niko neće decu?, pita Vučić.

Gledaće da daju dalja prava trudnicama i porodiljama, a to su „ogromne pare“.

– Migracije su proporcionalno manje nego i u Makedoniji, BiH, Hrvatskoj, Rumuniji, ali ljudi razmislite, bez dece nam ne vredi, rekao je.

Govorio je i o izgradnji autoputeva i saobraćajnica koje će biti izgrađene u ovoj godini, i dodao da obilaznica oko Beograda će biti završena ove godine.

O Kosovu i Metohiji

Kaže da jedino provokacija može biti to što Srbija građane na KiM doživljava kao svoje, a KiM, po Ustavu, kao sastavni deo svoje teritorije, te da Beograd nije taj koji je stvarao incidente.

– Čak 106 zemalja ne priznaje nezavisnost Kosova, 84 nedvosmisleno priznaje, a za tri niste načisto. 9 je povuklo priznanje, a čeka se i deseta. Možemo li da im suprostavimo u Savetu Evrope? Teško. U Unesku? Borićemo se. Će se pomuče, a mi ćemo da se pomučimo, rekao je predsednik Srbije.

Što se tiče ulaska Kosova u UN kaže da čeka dolazak „stručnjaka da je to jedini izlazak za Srbiju“.

Obratio se, cinično govoreći „nezavisnim medijima“, rekavši da oni govore kako je to „Vučiću omča oko vrata“, kao da je samo Vučić „vezan za Kosovo, a ne cela Srbija“.

– E pa tu omču možete za kokošku za zavežete, rekao je.

Srbija će da čuva nezavisnost, a međunarodnih predstavnika se, kaže, ne plaši.

– Hvala Ivici Dačiću i Siniši Malom što su tu, ostali su veliki lideri da bi slušali predsednik, rekao je Vučić obraćajući se dvojici ministara koji su u sali.

Kaže da očekuje još jednu dobru godinu u Srbiji, i porast životnog standarda.

Komentarišući tekst nemačkog nedeljnika Cajt, ali i kolike su šanse Srbije „da se odupre stvaranju druge albanske države na teritorije Srbije“ kaže da Nemačku gleda kao najvažnijeg partnera, ali da su nakon Angele Merkel došli oni koji žele kraj Srbije, odnosno one Srbije koja nije po njihovom.

Njegova je politika, kaže, slobodarska i nezavisna.

– Moja ćerka ima 20 godina, pre 15 godina vodio sam je na neki cirkus. Vukan ima 5 ipo godina njega nisam vodio. Pametan dečak, pametniji od oca, ali ga nisam vodio u cirkus. Ali sam zapamtio tada koja je najveća životinja sveukupno. Pa slon. A najsnažniji je tigar. A ja sam se u cirkusu nagledao i tigra i slona. A kada govore o pripitomljavanju Vučića, ja u cirkusu nisam video ni vuka, ni Vučića. Nema ni vuka, ni Vučića u cirkusu, slikovito je rekao.

Srbija se drži Ustava, ali je spremna za kompromisna rešenja.

Izbori su mu poslednja rupa na svirali jer je svoje izbore završio. Ali nije, kaže, nevažno kako će se upravljati Srbijom i našim gradovima, pa će zato podržavati one opcije koje zemlju guraju napred.

– Šta će biti, polako. Vidim da se mnogi nadaju velikim promenama. A ja kao stari vuk u politici mogu da kažem polako s ti rezultati. Nagledao sam se toga 11 godina, a u 10 različitih izbornih ciklusa sam vas pobedio. Razmislite dobro hoćete li izbore, kad i šta hoćete. Onda ide utakmica. Mi nećemo da se krijemo od naroda i legitimiteta naroda. Izrazite želju. To je moja molba onima koji su tako žustro izrazili želju za novim izborima, naveo je predsednik Srbije.

Homogenizacija u SNS je nikad veća, rekao je Vučić upitan za pisanje Demostata.

– Srećan sam što sam gromobran za Srbiju i za sve normalne ljude u Srbiji, rekao je Vučić.

Francusko-nemački predlog za rešenje kosovskog pitanja je još nacrt, ne predlog, navodi.

Kaže da nema imovinu u Nemačkoj, te da nema čega da se plaši.

Poručio je da u Srbiji niko ne radi za 200, 250 evra.

Srbija na Kosovu gubi manje stanovništva nego ranije zbog „teškog života pod albanskom čizmom i čizmom međunarodne zajednice“.

Govoreći o prekidu projekta Jadar rekao je da je poslušao „budale i lažove“ i da mu je žao bilo što nije bilo referenduma.

Američke investicije važne za državu

Izjavio je večeras da su američke investicije veoma važne za državu i izrazio uverenje da će ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil i dalje pomagati Srbiji.

Na godišnjoj konferenciji za novinare u Palati Srbija, Vučić je zahvalio Hilu na ovonedeljnoj izjavi da će u 2023. godini biti više američkih investicija jer kompanije iz SAD „vide inspiraciju u onome što se dešava u Srbiji“.

„Za nas su američke investicije veoma važne i nadam se i verujem u njegove reči i siguran sam da će on pomagati Srbiji i dalje“, kazao je Vučić.

Vučić je Hilu, koga je opisao kao „vrhunskog političara i diplomatu s kojim nije lako razgovarati“, zahvalio i što je „želeo da čuje drugu stranu“ o bombardovanju Jugoslavije 1999. godine.

„Uz dobru saradnju po brojnim pitanjima, (moj odnos sa Hilom) obeležilo je i neslaganje pred predstavnicima Kvinte o bombardovanju 1999. godine. Hvala mu što mi je omogućeno da kažem da se ne slažem sa Amerikancima o onome što se dešavalo 1999. godine“, naveo je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari