Gojković povodom Međunarodnog dana ljudskih prava: Stub na koji se oslanja naša vizija društva građana i građanki 1foto FoNet Aleksandar Barda

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Maja Gojković izjavila je povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, da današnji datum predstavlja najznačajniji podsetnik na vrednosti koje čine glavni stub napretka jednog društva i države.

„Ljudska prava predstavljaju stub na koji se oslanja naša vizija društva građana i građanki koji jednako uživaju ljudsko dostojanstvo i imaju jednake mogućnosti da žive, rade i razvijaju se. Obezbeđivanje svih vidova podrške u njihovom ostvarivanju je naša najvažnija misija i zajednička odgovornost. Ljudska prava su neprikosnovena i garantovana svakom, bez obzira na pol, status i pripadnost i iz njihovog uživanja niko ne može biti izostavljen“, navela je Gojković.

Ona je dodala da je Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost svoju misiju je usmerilo na poboljšanje položaja žena i ženskih prava u našem društvu, kao neraskidivom delu ljudskih prava.

„Bez posmatranja ljudskih prava kroz prizmu rodne ravnopravnosti i jednakosti žena i muškaraca, ne možemo govoriti o njihovom potpunom dostizanju. Odgovornost države, ali i društva u celini, je da zajedno osiguramo da i žene i muškarci žive slobodno i dostojanstveno, negujući kulturu nenasilja tolerancije. Posebnu pažnju moramo posvetiti brizi o ženama i devojčicama koje se nalaze na marginama društva, pripadaju višestruko diskriminisanim i ranjivim grupama i izložene su nasilju kao najgrubljem kršenju ljudskih prava“, istakla je predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost“, poručila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari