Gojković: Srbija je odlučna da svaka žena, devojka i devojčica u potpunosti ostvaruju svoja ljudska prava 1foto FoNet Aleksandar Barda

Srbija je odlučna da svaka žena, devojka i devojčica u potpunosti ostvaruju svoja ljudska prava, ravnopravno sa drugim građanima i građankama naše zemlje, izjavila je danas ministarka kulture i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Maja Gojković, povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Gojković je u pisanoj izjavi navela da je važno da napomenemo da su od ukupnog broja osoba sa invaliditetom 58,2 odsto žene, a njihov položaj i prepreke sa kojima se svakodnevno suočavaju nisu dovoljno vidljive i zato je neophodno da o tome govorimo, jer su žene sa invaliditetom posebno osetljiva i višestruko diskriminisana grupa u našem društvu.

Ona je istakla da posebnu pažnju u narednom periodu moramo da posvetimo dubinskim uzrocima rodne nejednakosti koje su još izraženije ukoliko je žena suočena i sa nekom vrstom invaliditeta, a istovremeno je neophodno da uložimo dodatne napore u podizanju svesti o prevazilaženju stereotipa o sposobnosti žena i devojčica sa invaliditetom da se ostvare, pruže svoj doprinos i iskažu u svim oblastima društvenog života.

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i Vlada Srbije ostaju dosledni opredeljenju da je neophodno ojačati podršku posebno ranjivim grupama žena i devojčica koje se nalaze na marginama društva i u većem riziku od nasilja i diskriminacije usled njihovog nepovoljnog ekonomskog statusa, poruča je Gojković.

Dodala je da moramo zajedno kao društvo učiniti sve da stvorimo bolje mogućnosti da žene sa invaliditetom dostignu ekonomsku samostalnost i dostojanstven život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.