"Izlazak na izbore se podrazumeva bez obzira na uslove": Goran Ješić o "gluposti" koju su napravili zagovornici bojkota izbora 2020. 1Foto: N1

U liberalnoj demokratiji, gde mi kao društvo treba da budemo, svaki izlazak na izbore se podrazumeva. Predstavnici opozicije, koji su bili glavni zagovornici bojkota, priznali su sada da su napravili najveću glupost na svetu kada su bojkotovali izbore 2020. godine – kaže za Danas Goran Ješić, član Demokratske stranke.

Zbog bojkota je izgubljena infrastruktura političkih organizacija, napominje on dodajući da je time izgubljena prilika na uticanje prilikom donošenja različitih institucionalnih odluka širom Srbije.

– Nismo prisutni ni u Autonomnoj pokrajini Vojvodini. A, onda su vrlo brzo, nakon bojkota izbora 2020. godine doneli odluku da izađu na beogradsken izbore prošle godine. Dvostruki aršini opozicije, pri čemu mislim i na Demokratsku stranku, čiji sam član… Potpuno neiskusno su uleteli u to… – ističe Ješić.

Sagovornik Danasa ponavlja da je zahtev opozicije za izborima i izlazak na njih potpuno normalna stvar.

Da li su izborni uslovi bolji? Nisu bolji… 

– Da li su izborni uslovi bolji? Nisu bolji… Dok mi ne dođemo na vlast neće biti slobode medije… Ali, šta znači sloboda medija? To ne znači nešto samo dekorativno, ono što piše u Ustavu i zakonima, već ekonomsku nezavisnost medija. Da se prestane sa uslovljavanjem oglašivača, jer to predstavlja fundamentalnu stvar. A, to se od Vučića ne može očekivati. To moramo da uradimo kad dođemo na vlast – smatra Goran Ješić.

Vučić neće obezbediti ni minimum medijskih uslova za relativno fer izbore koji slede, dodaje.

– Ne mogu da zamislim da će RTS otvoriti prostor u medijima za opoziciju, uoči ovih izbora. Verovatno će ispratiti u predizbornim aktivnostima opozicije ono što se minimalno traži, ali u najgledanijim emisija, kao što je, recimo drugi Dnevnik neće pustiti ništa, Dnevnik pet na televizija Vojvodine, opet neće pustiti ništa… – ističe naš sagovornik.

Moramo da se borimo sa onim što imamo

Moramo da se borimo sa onim sa čime imamo, ponavlja Ješić i ističe da jedino preostalo da se “oslonimo nazavisne i profesionalne medije kojih je malo”.

– Zadatak opozicije je, naravno, i da se iskontroliše svaki glas na izborima. Opozicija treba da se fokusira na borbu za medije, to je fokus, a druga stvar je da paralelno sa tim radi na kontroli izbora. Dakle, nema sumanutog bojkota izbora – zaključuje Goran Ješić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari