Gorani: Dijalog Prištine i Beograda u zastoju do završetka izbora u Srbiji 1Foto: BETAPHOTO/European Council/Mario Salerno/DS

Politički analitičar Dukađin Gorani izjavio je da do završetka izbornog procesa u Srbiji ne treba očekivati nikakve rezultate u dijalogu Kosova i Srbije.

Gorani je za portal Kosovo-online rekao da će sastanci u Briselu biti rutinski i da će samo njihovo održavanje biti uspeh.

„Sastanci održavaju samo zarad održavanja procesa, ne mislim da će se nešto važno dogovoriti ili uraditi. Obe strane, uključujući i Brisel pokušavaju da održe rutinu razgovora. Ništa važno se neće desiti do proleća naredne godine, marta ili aprila, a najverovatnije i kasnije zbog izbora u Srbiji, koji će biti presudni na mnogo nivoa“, ocenio je Gorani.

U Briselu su razgovori na nivou glavnih pregovarača i eksperata Beograda i Prištine vođeni u utorak, ali nije došlo do zajedničkog sastanka dve delegacije, zbog nesaglasnosti o kojim se temama može razgovarati.

Beograd je insistirao na temi formiranja Zajednice srpskih opština, što je Priština kategorički odbacila.

Prethodno je najavljeno da će od uspeha ovog sastanka u Briselu zavisiti i mogućnost sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija, pre kraja godine.

Kako napretka nije bilo analitičar Gorani izražava sumnju da može doći do susreta pregovarača na visokom političkom nivou, koji je ranije najavio visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari