"Gospodine gradonačelniče, pa nije vlasnik stana staratelj podstanaru": Zbog čega stranke ratuju saopštenjima u Boru? 1Foto: Irena Živković

Samo dan nakon što je predsednica GO “Stranke slobode i pravde” u Boru, Irena Živković, održala pres konferenciju na kojoj je kazala da je na poslednjim održanim izborima u Boru, SNS zabeležio ogroman pad, što dokazuje i činjenica da su morali da kupe odbornike opozicije da bi formirali stabilnu većinu, SNS se oglasio preko saopštenja na Fejsbuku da predsednica SSP-a i dalje pokazuje da konkurse koje objavljuje grad Bor ne čita do kraja ili ne razume ono što je pročitala. Irena Živković kaže “da saopštenje, koje je objavio odbor SNS u Boru, a koje obiluje uvredama i lažima na njen račun, je opasno iz razloga što ima elemente fašizma”.

Predsednica GO SSP Bor, Irena Živković, kazala je na pres konferenciji da je SNS zabeležio ogroman pad, što dokazuje i činjenica da su morali da kupe odbornike opozicije okupljene oko Mikija Janoševića da bi formirali stabilnu većinu.

“I to je razlog što, od kad su počeli da se pominju izbori, možemo videti gradonačelnika svakodnevno kako obilazi građane, pomaže, nadgleda radove, jer prosto ne smeju sebi da dopuste još veći pad na predstojećim izborima. Iz istog razloga je gradonačelnik, očigledno ne konsultujući se ni sa kim ko bi razumeo kako se to može sprovesti u praksi, obećao svim domaćinstvima u Boru pomoć od 15.000 za osnovne životne potrebe”, kaže Irena Živković.

Prema njenim rečima, još tada su ukazali na to da termin „domaćinstvo“ nije dovoljno konkretan da bi se na osnovu njega odlučilo.

“U uslovima za ostvarivanje ove pomoći, u prvom navratu, naveli su da morate dokazati da ste vlasnik nepokretnosti da biste ostvarili pravo na ovu pomoć. Nakon naših optužbi da tako diskriminišu upravo one socijalne kategorije koje treba da štite i nakon što smo im objasnili apsurdnost u kom onaj koji poseduje nekretnine ima pravo na pomoć, a onaj koji ne poseduje ništa, nema prava na pomoć, izmenili su uslove i dodali:“Imaju pravo i podstanari””, ističe ona.

Takođe, ona kaže, da su uz izmenu ipak dodali da podstanar onda mora doneti očitanu ličnu kartu vlasnika stambenog prostora, kao i saglasnost vlasnika da podstanar može da ostvari pravo na pomoć od grada.

“Gospodine gradonačelniče, pa nije vlasnik stana staratelj podstanaru. Zašto bi on davao takvu vrstu saglasnosti? Zašto ponovo diskriminišete i čak ponižavate ljude čiji socijalni status ne dopušta da imaju nekretnine na svoje ime? Došli smo ovim, gradonačelniče, i do suštine problema, a to je apsolutna neuređenost države i državnih institucija”, kaže predsednica SSP Bor.

Irena Živković objašnjava, da je sasvim dovoljno da uvidom u ličnu kartu ljudi dokažu da im je mesto prebivališta teritorija grada Bora i da navedu članove svog domaćinstva sa kojima žive na istoj adresi i troše zajedno isti prihod – što jeste definicija domaćinstva.

“Najlakše bi naravno bilo da ovo uradite služeći se biračkim spiskom i poslednjim popisom, ali onda dolazimo ponovo do problema jer Bor po poslednjem popisu ima 41.280 stanovnika, a po biračkom spisku čak 40.623, odnosno samo 657 Borana mlađih od 18 godina, što naravno da ne može biti istina i što ponovo pokazuje razmere izborne krađe iako ni uz nju niste mogli da ostvarite uspeh dovoljan da sami formirate vlast”, kazala je ona.

Irena kaže da je njihov cilj da Borani žive životom u kom im neće biti neophodna pomoć od 15.000 da bi preživeli, ali kad je vlast već obećala, poziva ih da urade to kako treba.

“Uvideli ste da smo u pravu i prihvatili da omogućite i podstanarima ovu pomoć, sada se urazumite i prihvatite da im ne otežavate da tu pomoć i ostvare”, kazala je ona.

Iz SNS-a oglasili su se putem društvene mreže Fejsbuk, gde su napisali, da je punih sedam dana trebalo Ireni Živković, da osmisli novo saopštenje posle onog prošlog za koje je dobila ozbiljne kritike iz centrale u Beogradu.

“Ipak, ona i dalje pokazuje da konkurse koje objavljuje grad Bor ne čita do kraja. Ili ne razume ono što je pročitala. Ne znamo šta je od dvoje gore. Pošto ne razume ajde da joj objasnimo. Poštovana g-đo Živković, lična karta „gazde stana“ kako se to narodski kaže, potrebna je kao dokaz da je podstanar prijavljen, i da je samim tim zaštićen. Ukoliko i dalje ne razumete – navratite do gradske kuće – uvek ima neko ko može da vam objasni. U ime SNS savetujemo one što sebe nazivaju opozicijom da zamole Irenu Živković da pogrešnim tumačenjima ne demotiviše neke građane da se prijavljuju za pomoć. Mi znamo da je većina njenih kolega opozicionara već podnela zahtev. I na kraju ali ne kao poslednje – o procentima koje će stranke ostvariti na izborima u decembru. Nama u SNS je jasna vaša nervoza jer sva istraživanja u Boru pokazuju da stranka kojoj ste vi predsednik skoro sigurno ne prelazi cenzus. Građani su vas prepoznali šta nude vaši šefovi tajkuni. Zbog toga se i krijete iza nekih fantomskih koalicija i ne smete sami da izađete na izbore”, kaže se u saopštenju Srpske napredne stranke u Boru.

Irena Živković, predsednica SSP Bor kaže da saopštenje, koje je objavio odbor SNS – a u Boru, a koje obiluje uvredama i lažima na njen račun, je opasno iz razloga što ima elemente fašizma i neophodno je da šira javnost razume da je ovo samo korak ka „žutim trakama“ za sve opoziciono opredeljene građane.

“U svom saopštenju se bave mojom kritikom loše i nepravedne organizacije prijave građana za obećanu pomoć grada od 15.000 dinara, ali taj deo saopštenja ni najmanje nije bitan jer, iako u javnosti vređaju, ipak prihvataju svaki predlog koji smo dali, pa su tako dodali i da podstanari imaju pravo na ovu pomoć, što pre naše kritike nije bilo moguće. Takođe je nebitna i osoba čiju su sliku objavili uz saopštenje i ne bih joj lično odgovarala jer je, usled neznanja i nepismenosti koje krase većinu odbornika SNS – a, razgovor sa njima ispod svakog nivoa”, kaže predsednica SSP Bor.

Ona kaže da je bitno u saopštenju to da odbor SNS- a u Boru javno iznosi lične podatke građana Bora, pa se tako kaže „mi znamo da je većina njenih kolega opozicionara već podnela zahtev za ovu pomoć“, ali bitan je i kontekst u kome se to kaže i poruka koja se time šalje”.

“SNS smatra da budžet građana Bora nisu pare građana nego njihov lični dzep i tako se prema njemu i odnose, pa shodno tome i smatraju da opoziciono opredeljeni građani i nemaju prava na novac iz svog budzeta. Ovo je, dragi moji sugrađani, korak do izjave: „Glasate za opoziciju, a lečite se u našim bolnicama? Glasate za opoziciju, a deca vam idu u naše škole?“. Odbor SNS-a u Boru u stvari samo prati politiku svog Vođe, Aleksandra Vučića, koji je pre samo par dana rekao da je svako ko nije uz Srpsku naprednu stranku zločinac”, ističe ona.

Irena dodaje “da neće dozvoliti da sprovode fašizam nad građanima Bora koji vide da su sve opljačkali, da od Bora prave kinesku koloniju i da svakim danom sve lošije žive, pa ih zato i ne podržavaju”.

“Na poslednjim izborima niste, ni uz onoliku izbornu krađu, uspeli da ostvarite dovoljnu podršku građana da sami formirate vlast nego ste morali da kupujete opozicione odbornike okupljene oko Mikija Janoševića. Znamo i vi i mi da je ovo vaš poslednji mandat, ali eto tek preko ovog vašeg saopštenja vidimo dokle ste spremni da idete. Ono što možda ne znate je da mi nećemo odustati koliko god vi vređali i pretili. Bor će biti slobodan grad”, poručila je Irena Živković.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari