Solidarna pomoć iz budžeta Bora i za gradonačelnika i za zamenika: Građani lepili njihove fotografije uz natpis "Solidarna pomoć za našu braću" 1Foto: Privatna arhiva

Rešenje o isplati solidarne pomoći u iznosu od po 50.000 dinara zaposlenim postavljenim i izabranim licima, među kojima su i gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, njegov zamenik Milivoje Janošević i članovi Gradskog Veća, donela je administrativno-mandatna komisija Skupštine grada Bora. Zbog takve odluke noćas je neko u Boru izlepio fotografije na kojima se nalaze Milikić i Janošević uz natpis “Solidarna pomoć za našu braću”.

“Kolektivnim ugovorom kod poslodavca grada Bora poslodavac je dužan da planira i zaposlenom isplati solidarnu pomoć radi poboljšanja materijalnog i socijalnog položaja zaposlenog”, piše u obrazloženju komisije.

Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora, kao i njegov zamenik, Milivoje Janošević, nalaze se na spisku rešenja, na kome se nalaze 12 lica.

Po 50.000 dinara dobiće i članovi Gradskog veća Bora, i pomoćnici gradonačelnika, kao i i sekretarka skupštine grada Bora, zamenica gradskog pravobranioca, i nekadašnja načelnica gradske uprave, koja je nakon odlaska u penziju, postavljena na mesto zamenice sekretarke skupštine grada.

Dejan Lazar iz “Glasno za omladinu”, za Danas kaže, da gradska vlast je sama napravila „sprdnju“ od grada.

Solidarna pomoć iz budžeta Bora i za gradonačelnika i za zamenika: Građani lepili njihove fotografije uz natpis "Solidarna pomoć za našu braću" 2
Foto: M.S./Danas

“U gradu u kome se deli socijalna pomoć od 50.000 dinara izabranim i postavljenim licima, a domaćinstvima samo 15.000 dinara, nije ni čudo što narod reaguje ismejavanjem Milikića i Janoševića”, ističe Dejan Lazar.

On kaže da je nažalost, SNS vlast od grada napravila putujući cirkus, te je ovakav kreativni performans vid bunta protiv haosa u kome se nalazimo.

“U gradu nema nove bolnice, grad je izrazito prljav, putevi su propali, ne znamo šta će biti sa grejnom sezonom, zatvoreni bazeni ne funkcionišu – ali oni grade akva park jer nam je tobože najpotrebniji. Isto tako ukazao bih i na imovinsku kartu Aleksandra Milikića, i to samo ono što je prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, a ne i ono što se priča po gradu, da se to ne može zaraditi poštenim radom sa platom koju on ima, a on nikada nije dao odgovor na pitanje odakle mu kuće i automobili – jer on nije poreklom iz Bora te nije mogao ovde da ih nasledi”, kazao je za Danas Dejan Lazar.

Dragan Marković, odbornik Ujedinjene opozicije Bora, za Danas kaže, da radnici gradske uprave, a pogotovo javnih ustanova, nemaju adekvatna primanja.

Solidarna pomoć iz budžeta Bora i za gradonačelnika i za zamenika: Građani lepili njihove fotografije uz natpis "Solidarna pomoć za našu braću" 3
Foto: M.S.

“Inflacija je obezvredila njihov materijalni položaj. Solidarna pomoć će samo ublažiti to stanje. Sa druge strane nije jasno kako su se tu našli pojedinci iz vlasti, gradonačelnik, zamenik gradonačelnika, članovi gradskog veća ili izmišljena funkcija zamenika sekretara skupštine. Oni će za kratko vreme dobiti dve solidarne pomoći – 15.000 i 50.000 dinara. Mnogi građani koji jedva sastavljaju kraj sa krajem će dobiti samo 15.000 dinara”, kaže Marković.

Prema njegovim rečima, da stvarno misle dobro građanima Bora vlast bi iz budžeta izdvojila makar po 50.000 za svako domaćinstvo.

“Budžet od 7.8 milijardi dinara troše da bi potrošili bez prioriteta, a u mnogim stvarima nenamenski. Ako već daju milijarde za subvencije toplani, asfaltiranju za svoje funkcionere i planiraju budžetsku rupu – akva park, mogli su bar deo da odvoje za građane. O putevima koji su u katastrofi ne treba komentar. Građani su besni, izigrani od preletača Janošević, ali i od Milikića koji je bio sedmi na listi SNS ali ga je vrh SNS zbog poslušnosti na štetu Borana, stavili na mesto koje ne zaslužuje, i zato ispoljavaju bes na društvenim mrežama ali i po gradu. Lepo narod kaže, kako radiš tako se i vraća”, poručio je Marković.

Na naše pitanje da prokomentariše solidarnu pomoć od 50.000 dinara, kao i fotografije sa natpisom, koje su osvanule u gradu bakra, gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić je kazao da zahteva da se njegova izjava prenese u celosti.

Solidarna pomoć iz budžeta Bora i za gradonačelnika i za zamenika: Građani lepili njihove fotografije uz natpis "Solidarna pomoć za našu braću" 4
Foto: M. S. / Danas

“O svemu ovome od čega zelite da napravite ‘slucaj’ mogli ste da se informišete i kod članova administrativno – mandatne komisije, a ne kod gradonačelnika koji sa odlukom nema nikakve veze. Takođe ste mogli da se o ovome interesujete kod članova komisije iz opozicije koji je GLASAO ZA OVU ODLUKU! No objektivno novinarstvo nije ono čemu vi težite, jer to i nije cilj vašeg pitanja. Odgovor već imate spreman. Možda samo da vam kažem istine radi da je ovakva odluka zakonska, a da ću novac koji ranijih godina nisam uzimao, ove godine prihvatiti na račun, ali i proslediti isti na račun Fonda za pomoć bolesnoj deci Bora. Pozivam i vas da kao veliki humanista uradite isto. Makar  sa simboličnom svotom”, poručio je Milikić.

Predrag Balašević, član komisije i odbornik opozicione Vlaške narodne stranke u Skupštini Bora, koji je glasao za ovo rešenje, za Danas kaže, “da nije glasao za to, bez novca bi ostali i obični radnici”, a da je on predlagao da se gradonačelnik, zamenik i većnici, odreknu tog novca.

“Kao član komisije jesam glasao za tu odluku, ali sam tražio da se u zapisniku unese da sam glasao iz razloga što će tu solidarnu pomoć primate radnici koji imaju niske zarade. Ta solidarna pomoć nije u visine prosečne zarade kako je kolektivnim ugovorom prpisano, a treba da bude, već je niža. Takođe sam rekao da postavljena lica – gradonačelnik, zamenik, većnici i pomoćnici, treba da se odreknu te solidarne pomoći, pošto imaju veliku zaradu”, objašnjava Balašević.

Sagovornik Danasa kaže da je bio u nezgodnoj poziciji, jer da nije glasao za to, bez pomoći bi ostali radnici, a glasalo se, kako on tvrdi, sve u paketu.

“Ova odluka je zakonska, ali pitanje je koliko je moralna. Rekao sam da je moralno da se odreknu te pomoći. Čujem da je gradonačelnik sada rekao da se odriče te pomoći, a ja pitam zašto tek sada kada se digla prašina”, poručio je Balašević.

Zamenik gradonačelnika Bora, Milivoje Janošević, za Danas je kazao da će se solidarna pomoć podeliti svim ustanovama, radnicima, a šta će visoki funkcioneri uraditi sa tim novcem, videće se vrlo brzo.

Solidarna pomoć iz budžeta Bora i za gradonačelnika i za zamenika: Građani lepili njihove fotografije uz natpis "Solidarna pomoć za našu braću" 5
Foto: M.S.

“Budite strpljivi, videćete sve uskoro, šta smo odlučili Milikić i ja da uradimo sa tim novcem. Komentar što su lepili naše fotografije nemam. Svako ima pravo da uradi šta misli ako je u skladu sa zakonom, ovo je slobodna zemlja. Ako me pitate da li mi te fotografije smetaju, ja kažem – da”, poručio je Janošević.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari