Građani će biti ti koji će opoziciji postaviti uslove: Sagovornici Danasa o tome da li je moguće i šta ometa jedinstvo opozicije? 1foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV, ilustracija: Danas

Na osnovu izjava pojedinih opozicionih političara u medijima prethodnih dana, jedinstvo opozicije deluje sve manje verovatno. Mada su se naši sagovornici složili da je jedinstvo kako takvo neophodno za opstanak opozicije, njihove izjave razilaze se po pitanju prirode i konteksta tog jedinstvenog nastupanja.

Iako su na decembarskim izborima i posle njih opozicione stranke pokazale spremnost za jedinstveno delovanje, pojedine čak i nastupile na izborima u okviru koalicije, pitanje izlaska na izbore 2. juna podelilo je opoziciju na one koji su smatrali da je izlazak na izbore neophodan i one koji su se zalagali da se izbori, pre svega u Boegradu, bojkotuju uz obrazloženje da se učestvovanjem u izbornoj trci daje legitimitet nedemokratskim izborima.

Nakon zvanične podele, predstavnici opozicije su preko medija prebacivali krivicu i odgovornost jedni na druge, stvarajući atmosferu u kojoj ponovno zajedničko delovanje nekadašnjih koalicionih partnera deluje sve manje verovatno.

Srđan Milivojević, poslanik Demokratske stranke, smatra da će građani biti ti koji će opoziciji postaviti uslove za nastup na izborima i da će građani zahtevati da ta opoziciona lista nedvosmisleno bude protiv režima Srpske napredne stranke. On pojašnjava da one stranke koje to ne prepoznaju i ne daju adekvatan odgovor na zahtev građana neće moći da opstanu na političkoj sceni.

Građani će biti ti koji će opoziciji postaviti uslove: Sagovornici Danasa o tome da li je moguće i šta ometa jedinstvo opozicije? 2
Foto: Print screen N1

Željko Veselinović, poslanik i predsednik sindikata Sloga, istakao je da se jedinstvo opozicije svakako mora očuvati, pogotovo sada kada je ozvaničena saradnja sa Rio Tintom oko iskopavanja litijuma.

– Ako ta tema ne ujedini opoziciju onda ne vidim šta će je ujediniti. Sada se po strani moraju ostaviti sve druge teme bez obzira na njihovu važnost i posvetiti se borbi protiv uništavanja i zagađivanja Srbije – kaže Veselinović za Danas.

Dodaje da je to „prioritet prioriteta “ i da ukoliko ne želimo da svojoj deci i svojim pokolenjima ostavimo razorenu pustinju.

željko veselinović foto medija centar
foto medija centar

– Ukoliko opozicija to ne bude shvatila onda ne treba ni da postoji – zaključuje.

Milomir Mandić, istraživač Demostata, kaže za Danas da je jedinstvo širok pojam i da se može reći da je jedinstven nastup proevropske opozicije u sklopu koalicije Srbija protiv nasilja (SPN) na izborima u decembru dao rezultat, kao zajednički nastup SPN i Nade u borbi za ponavljanje BG izbora i bolje izborne uslove koji je takođe davao je rezultate dok je bilo jedinstva.

Građani će biti ti koji će opoziciji postaviti uslove: Sagovornici Danasa o tome da li je moguće i šta ometa jedinstvo opozicije? 3
foto Medija centar

– Postoje razni i brojni faktori koji onemogućavaju bar koordinisanije delovanje opozicije. Kratko rečeno, neophodna je i volja opozicionih lidera – objašnjava Mandić.

Naš sagovornik dodaje da saradnja opozicije ne mora nužno da podrazumeva nastupanje na jednoj izbornoj listi već da to može da bude i savez na konkretnoj platformi, dajući primer unspređenja demokratskih standarda propisanih preporukama ODHIRA.

– Ali to može da bude i opozicioni dogovor o nenapadanju. Uostalom pouke iz bliske prošlosti mogu biti lekovite za opoziciju – zaključuje Mandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari