Građani imaju pravo na samoodbranu 1Jovo Bakić Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

„Kada vlast ne pokazuje brigu prema vlastitim građanima, kada ignoriše njihove potrebe i radi direktno u korist njihove štete, gradeći nepotrebne projekte, menjajući identitet gradova i krajolika, svesno i namerno selektujući kadrove, onda ti građani imaju pravo na samoodbranu“, kaže za Danas dramaturg Siniša Kovačević.

On je za Danas komentarisao ideju akademika Dušana Teodorovića o građanskoj neposlušnosti kao vidu otpora prema „odnarođenoj vlasti“.

Akademik Teodorović naime smatra da svaki građanin treba da se na sve načine bori protiv zla ove vlasti. Ta borba bi mogla, kako kaže, da bude neka vrsta građanske neposlušnost, kroz raznorazne tužbe protiv Vojislava Šešelja, Aleksandra Vučića, predsednice Ustavnog suda Vesne Prelić Ilić, kroz odbranu napadnutih, ali i kroz otkazivanje pretplatničkih ugovora MTS-u (kao kompaniji pod kontrolom vlasti). Na društvenim mrežama i u javnim nastupima, poput nedavnog na televiziji N1 Teodorović je pomenuo i „neulaženje u restorane i kafiće u kojima nema lista Danas“.

Matija Bećković, književnik, u razgovoru za Danas kaže da je građanska neposlušnost stara demokratska institucija koja nikada nije prestala da postoji. On napominje da taj vid borbe i te kako može da bude prisutan i u našem društvu ovakvom kakvo je sada, ali da će se tek videti koliko je društvo spremno za takav vid borbe, ako do nje dođe. „Vi dobro znate da ja ne spadam u poslušne ljude i mnogo je razloga zbog kojih bi mogao i sam da se opredelim za taj vid građanske borbe. Pitate koji su sve moji razlozi. Mnogo ih je, morali bismo specijalni broj Danasa da štampamo da biste videli koji su sve razlozi zbog kojih bi se priključio građanskoj neposlušnosti“, kaže Bećković za Danas i dodaje da je najmanje što bi mogao da učini da otkaže ugovor sa MTS-om.

Sociolog Jovo Bakić smatra da gde god postoji drugi operater, svakako da Telekom, odnosno MTS, treba napustiti. „Podržavam i ideju o Danasu. Ipak, još uvek je sve to na dugom štapu, jer zahteva buđenje duboko usnule građanske svesti. Pokazatelj takvog stanja svesti jeste i količina novca koji su građani potrošili za nekakvo finale nekog od rijalitija“, kaže Bakić za naš list.

Igor Avžner, marketinški stručnjak, smatra da neposlušnost ka institucijama sistema, osim u segmentu prikupljanja harača od naroda, ne samo što bi bila dobra, nego je i osnovni vid početka definitivnog urušavanja nakaradnog sistema koji funkcioniše trenutno. Avžner smatra da bi se to ostvarilo, potrebna je veoma dobra organizacija, formiranje pravnih timova koji će sve „neposlušne“ braniti u slučaju sporova pro bono.

„Država je jaka kada se bori protiv pojedinca ili pojedinaca. Kada se bori protiv organizovanih velikih grupa građana, ona je nemoćna. Koliko traju sudski sporovi? Koliko koštaju? Neplaćanje RTS-a, koji ne vrši svoju funkciju javnog servisa, već je u funkciji propagandne mašinerije državnog aparata, trebalo bi da bude jedan od prvih poteza, jer je u direktnoj vezi sa neizvršavanjem (zakonske) obaveze prema korisniku usluga. Pred Zakonom su svi jednaki, samo su neki „jednakiji“. Bojkot nastave zbog lažnih diploma. Blokada puteva i saobraćajnica zbog nepoštovanja osnovnih ljudskih prava, bojkot profesionalaca iz državne uprave zbog šefova koji su postavljeni po partijskoj liniji… Preduslov je organizacija, jer će u suprotnom spontanost dati rezultat samo na kratak rok. Da li je opozicija spremna i u mogućnosti da takvu organizaciju sprovede? Nisam siguran. Građansko društvo? Ili da učine nešto zajedničkim naporima? Ostaje samo da vidimo“, zaključuje marketinški stručnjak.

A opozicija se slaže da bi nenasilna građanska neposlušnost proizvela neke efekte, ali ne bi dovela do promene režima.

Zoran Živković, lider Nove stranke, kaže da su Teodorovićeve ideje o građanskoj neposlušnosti dobre ukoliko nisu protivne nekim zakonima i nisu protivne moralu. On kaže da neplaćanje usluga, kao vid neposlušnosti, treba isključiti kao mogućnost i podseća da su njega svojevremeno optuživali da je pozivao građane da ne plaćaju struju u Nišu, ali da je on samo preporučivao da se ne plaća taksa na televiziju koja je po dolasku demokratskog režima odmah ukinuta. Za Živkovića je ideja o neulaženju u restorane gde nema Danasa dobra, ali da je to pre svega individualna odluka.

„Od svih tih ideja za građansku neposlušnost, koje su generalno dobre, neće se promeniti režim. Ja plediram jednu zajedničku sinhronizovanu akciju stranačke i građanske opozicije, nezavisnih pojedinaca, medija i sindikata, pre svega u borbi za izborne uslove“, pojašnjava Živković.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić kaže da je građanska neposlušnost o kojoj govori akademik Teodorović vid legalne borbe sa autoritarnim vođama.

„Ja bih za početak pozvao na građansku solidarnost, što je veoma slično. Ako ne sedimo u kafićima u kojima nema Danasa, mi se zapravo solidarišemo oko podrške nezavisnom i slobodnom novinarstvu. Vidim smisao i u otkazivanju ugovora Telekomu, čak i u neplaćanju pretplate RTS-u, jer u ovom trenutku on nije servis građana i to je vid solidarnosti građana u borbi za istinu. Ako krenemo od poziva na građansku solidarnost, imaćemo velike šanse da pokrenemo one ljude koji vide probleme u sistemu, a njih ima više od onih koji podržavaju režim u svakom potezu. Ako u tome uspemo, dobro razrađen plan nenasilne građanske neposlušnosti mogao bi biti rešenje za oslobađanje od ovog režima“, kaže Aleksić.

Ana Stevanović, poslanica Stranke slobode i pravde, smatra, međutim, da je preduslov uspešnosti građanske neposlušnosti da u njoj učestvuje što veći broj građana i to u svim dogovorenim akcijama. Ona napominje i da postoji ozbiljna dilema na koji način će se upravljati tom akcijom.

„Ono gde vidim mnogo veći efekat, jeste nepristajanje. To znači da se svaki građanin buni i ustaje protiv svake nepravde s kojom se susreće ne samo on kao pojedinac već i njegovi bližnji, kolege, prijatelji i poznanici. Kada bi svako od nas ustajao i odbijao da pristane na nepravdu, prijavi zloupotrebu, animira institucije i pozove ih na delanje, tada bismo pokrenuli lavinu. Samo je važno da smo složni u tome, sjedinjeni i nepokolebljivi. Tada će biti i pravde i toliko željene slobode“, zaključuje Ana Stevanović.

Dušan Teodorović: Stati u odbranu svakog napadnutog

„Gospođa Čongradin je užasno napadnuta ovih dana, i mi moramo nju da zaštitimo… Moramo da stvorimo takvu atmosferu da stajemo u odbranu svakog čoveka koji je napadnut. Ja ću sada da stanem u odbranu te novinarke i te žene i da tužim Vojislava Šešelja, istražićemo osnove da li imamo pravni osnov da tužimo Vučića“, rekao je Teodorović za TV N1 povodom pretnji lidera radikala izrečenih u parlamentu novinarki Danasa Snežana Čongradin. „Hajde da napravimo građansku akciju i da kažemo nećemo da pijemo kafu tamo gde nemate Danas, a držite Informer, vlasnici kafića će reagovati“, rekao je Dušan Teodorović za N1 dodajući „mi moramo da slomimo ovakav režim“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari