Građani sa pasošima koje izdaje Koordinaciona uprava MUP-a Republike Srbije i dalje bez vizne liberalizacije 1foto EPA/VALDRIN XHEMAJ

Za građane Kosova danas je stupila na snagu vizna liberalizacija, ali ona, ipak, ne važi za vlasnike pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava MUP-a Republike Srbije. Iz Brisela potvrđuju za Kosovo onlajn da o takvoj odluci moraju da se saglase i Evropski parlament i Savet EU i dodaju da je procedura u toku.

Evropska komisija je ranije podnela predlog da se vize ukinu i za građane koji imaju pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava MUP-a RS, ali procedura još traje.

Naime, radi se o koodlučivanju, to jest, odluka bi trebalo da prođe i Savet EU i Evropski parlament. Kako Kosovo onlajn saznaje u Briselu, predlog bi početkom januara trebalo da se razmatra na radno-političkom nivou, na Radnoj grupi Saveta EU za Zapadni Balkan, piše Kosovo online.

Kada tu dobije „zeleno svetlo“, predlog se šalje na Radnu grupu za vize, a nakon toga sledi potvrda i u Evropskom parlamentu. Poslednji korak u tom procesu jeste odobrenje na ministarskom sastanku.

Vlada Kosova je ranije navela da je zabrinuta zbog predloga Evropske komisije da se ukinu vize za nosioce srpskih pasoša, koji žive na teritoriji Kosova i zatražila od Evropske unije da preispita taj predlog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari