Građani se smrzavaju: Opozicione stranke pozivaju Kragujevčane na protest zbog odlaganja početka grejne sezone 1Foto: Z. S. M.

Narodna stranka u Kragujevcu pozvala je građane, udruženja, organizacije i političke partije da sutra, u subotu, 22. oktobra, iskažu nezadovoljstvo zbog odlaganja grejne sezone mirnim protestom. Protest bi trebalo da se održi u 18 sati isred zgrade Energetike, u ulici Nikole Pašića.

– Kako nisu uslišeni apeli i zahtevi građana i političkih organizacija da Energetika doo uključi centralno grejanje pa makar i u smanjenom obimu, smatram da je jedini način da iskažemo nezadovoljstvo zbog nastale situacije da pozovemo građane na protest, poziva Kragujevčane dr Predrag Delić, predsednik Gradskog odbora Narodne stranke.

Po njemu, ovde nije reč o bilo kakvom obliku politizacije događaja, već o iskrenoj brizi za zdravlje Kragujevčana, posebno dece i ljudi sa zdravstvenim problemima.

– Ukoliko Energetika ne pusti grejanje u roku od 24 sata, pa makar to bilo i u smanjenom obimu, pozivam sve sugrađane, političke organizacije i grupe građana da iskažemo nezadovoljstvo mirnim protestom sutra u 18 časova ispred zgrade Energetike u ulici Nikole Pašića, ponavlja on.

Za Demokratsku stranku, poslednjih mesec dana, grad Kragujevac je očigledno žrtva eksperimenta.

– Gradska vlast, na čelu sa Srpskom naprednom strankom, želi da proveri da li je moguće da jedan grad funkcioniše bez grejanja, osvetljenja i saobraćaja. Najpre je odlukom gradskih čelnika ugašena svaka druga sijalica javne rasvete u gradu. To je nazvano merom štednje, kažu u GrO DS Kragujevac, pozivajući građane da prekunu „ovaj eksperiment”.

U kragujevačkom DS-u smatraju da „ne morju sugrađanima da opisuju kakva je temperatura u stanovima i kako funkcionišu čitave porodice ovih dana”.

– Smatramo da je vreme da pokažemo da strpljenja za ovakav odnos prema gradu i građanima više nema. Tražimo od gradske vlasti da počne sa zagrevanjem stanova, da kao u ostalim većim gradovima u Srbiji uključi uličnu rasvetu u potpunosti, a ako to ne učini u razumnom roku naše sugrađane da pokažu da im je dosta ovakvog rukovođenja gradom. Subota je razumni rok da lokalna vlast pokaže dobru volju a u suprotnom Gradski odbor Demokratske stranke pozvaće građane da iskažu svoje nezadovoljstvo protestom, ističu kragujevačke demokrate u svom obraćanju javnosti i medijima, apelujući da se krene sa isporukom toplotne energije u jutarnjim i večernjim satima.

Za kragujevački odbor Stranke Slobode i pravde svaka vlast je u obavezi da svojim građanima pruži što kvalietniju uslugu, a ne da je uskraćuje i na taj način ugrožava zdravlje svojih sugrađana.

– Evidentno je da su ovih dana izuzetno niske temperature u jutarnjim i večernjim satima, potrebno je da pod hitno donesete odluku i date nalog direktoru Andreji iliću da otpočne sa isporukom toplotne energije baš u tim delovima dana, ističu iz GrO SSP Kragujevac.

Po njihovim rečima danas imamo situaciju da su kragujevački stanovi građana, vrtići, škole, fakulteti, domovi zdravlja, javni objekti i ostali korisnici uskraćeni za uslugu toplotne energije.

– Nikada do sada se nije dogodilo da se kasni sa početkom grejne sezone, ovo je prvi put u istoriji snabdevanja grada toplotnom energijom iako ste se nebrojano puta slikali u Energetici i najavljivali uspešan start kotlova na gas, podsećaju iz kragujevačkog SSP-a, takođe apelujući da se odluka o odlaganju početka grejne sezone hitno promeni.

I Pokret Zajedno za Kragujevac smatra da se grad mora ponašati odgovorno prema građanima Kragujevca i da Energetika mora ispuniti ugovorene obaveze prema svakom domaćinstvu osim što znaju da naplate uredno.

– Za pomeranje grejne sezone isključivo je nadležan grad i lokalna samouprava. Zakon o zaštiti potrošača predviđa mogućnost pravičnog umanjenja cenu grejanja u slučaju da dođe do pružanja usluge koja ne odgovara propisanom kriterijumu i kvalitetima. Ako grejna sezona traje šest meseci a nadležni organ Energetika je skrati za 15 dana to znači da je prema odredbama Zakona došlo do nesaobraznosti sluge i potrošači imaju pravo na umanjenje računa od 8,33 posto tokom cele godine.

Po njima time bi im se izvršila i pravična nadoknada štete s obzirom da za vreme skraćenja grejne sezone građani koriste električnu energiju za zagrevanje stanova.

– Ali tako nešto nismo čuli od gradonačelnika i Energetike već samo da se odlaže početak grejne sezone, ističu u Pokretu ZZK.

Zato pokret Zajedno za Kragujevac podržava sutrošnji protest ispred zgrade Energrtike i poziva građane i sve opozicione stranke i pokrete na protesnu šetnju preko Trga Radomira Putnika do pijace.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari