Građani su izgubili svaki smisao za opšte dobro, jako bih voleo da grešim: Jovo Bakić o mogućnostima bunta zbog rušenja Savskog mosta 1Foto: FoNet/Marija Đoković

Bojim se da su građani i građanke, odnosno velika većina njih, sasvim izgubili smisao za opšte dobro – kaže za Danas siciolog Jovo Bakić, u odgovoru na pitanje da li početak radova na rušenju Savskog mosta može da bude povod za masovnije demonstracije Beograđanki i Beograđana i bunt koji bi doveo do pritiska tolike snage da vlast od te namere odustane.

Sukobljavaju se u meni sociolog i građanin prečesto, dodaje on, pa je to, kako kaže, slučaj i ovog puta.

Podsetimo, narodni poslanik Vladeta Janković rekao je u Skupštini Srbije da će „posledice rušenja mosta biti višestruke i dalekosežne“.

– A, ja znam toliko da sam pokušaj da radovi počnu mogao biti povod da slobodomisleći građani izađu na ulice i ustanu u odbranu, ne samo lica i duha svog grada, već i sopstvenog dostojanstva. Donosioci odluka, kakva je rušenje mosta, jednostavno su u svojoj nadmenosti preduboko zagazili i negde im se mora reći – dosta – rekao je Vladeta Janković.

Jovo Bakić kaže da je „saglasan kao građanin sa profesorom Jankovićem“, kao i da bi „mnogo voleo da je u pravu“.

– Bojim se, međutim, da su građani i građanke, odnosno velika većina njih, sasvim izgubili smisao za opšte dobro. Od „afere helikopter“ i rušenja u Savamali ničemu se ne nadam, iako se lično ne mirim s tako poraznim stanjem. Neizmerno bih voleo da grešim i svesrdno podržavam stav profesora Jankovića – kaže Jovo Bakić.

Upitan da li bi mogla da se povuče takozvana paralela između ekoloških protesta sa početka ove godine, kada su širom gradova Srbije građani blokirali puteve, pre svega, zbog poslovanja kompanije Rio Tinto, za iskopavanje litijuma, sagovornik Danasa napominje da ni ti protesti nosu bili dovoljno masovni.

– Može, ali ni tada nije bilo kritične mase. Režim je popustio samo zbog izbora. Rio Tinto stiže – zaključuje Jovo Bakić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari