Završen ekološki protest u Beogradu, građani pevali "Rio Tinto - marš iz Srbije" 1Foto: Kristina Bondžulić

Građani okupljeni na poziv ekoloških aktivista završili su dvočasovnu blokadu autoputa kod mosta Gazela u Beogradu pevajući uglas „Rio Tinto – marš iz Srbije“ u znak protesta protiv projekta iskopavanja litijuma kod Loznice. Organizatori su poručili da će se blokade nastaviti kao i da će sledeće subote na ovom mestu biti 10.000 ljudi.

Protesti su završeni i na drugim lokacijama u Srbiji – u Užicu, Preljini, Šapcu, kao i na graničnom prelazu Trbušnica kod Loznice koji je prvi granični prelaz koji je blokiran radi radikalizacije protesta koji se održavaju subotom u brojnim gradovima u Srbiji od novembra prošle godine.

Na kraju protesta u Beogradu, govor je održao Aleksandar Jovanović Ćuta, ekološki aktivista i predsednik pokreta Ekološki ustanak, koji je poručio da sledeći put očekuje 10.000 građana.

– Sledeće subote pozvaćemo na obustavu rada cele Srbije – rekao je Jovanović, zahvaljujući se građanima što su se okupili u velikom broju.

Građani su podržali Ćutin govor pevajući “Rio Tinto –  marš iz Srbije!”.

Tokom održavanja blokada u Srbiji ove subote dogodilo se i nekoliko sporadičnih incidenata u kojima su vozači sa automobilima pokušali da prođu kroz masu i prekinu blokadu zbog čega je došlo do konflikta sa demonstrantima.

To je bio slučaj u Preljini gde su dva automobila pokušala da „razbiju“ blokade i umalo došlo do tuče sa građanima, kako su javili reporteri N1, a manji incident desio se i u Beogradu kod Gazele, kako su javili reporteri Danasa.

U Šapcu je tokom jednog ovakvog incidenta povređen jedan od demontranata koga je auto oborio nakon čega mu je ukazana medicinska pomoć, kako su okupljeni preneli na društvenim mrežama.

Takođe, jedan incident dogodio se u Vranju gde je, kako javlja dopisnik Danasa, saobraćajni policajac pokušao da spreči blokadu, nasrnuvši na profesora Dragana Antića, ekološkog aktivistu.

Završen ekološki protest u Beogradu, građani pevali "Rio Tinto - marš iz Srbije" 2
Foto; Kristina Bondžulić

Nešto pre najavljenog početka protesta u Beogradu, oko 12 sati, nekoliko stotina građana okupilo se na autoputu E-75 u Beogradu, ispred Sava centra, da blokadom puta još jednom pošalje jasnu poruku – da Rio Tinto nije dobrodošao u Srbiju.

Pored građana, na protestu je prisutan značajan broj pripadnika policije u civilu.

Saobraćaj je uspešno blokiran i planira se zastoj od dva sata.

Ispred Ekološkog ustanka, koji je jedan od koorganizatora, građanima se obratio Aleksandar Jovanović Ćuta koji je rekao da je plan da se sva energija koja je rasuta po celoj Srbiji sledeće subote okupi ovde.

– Ovo će da traje dok Rio Tinto ne ode iz Srbije, u „pi*ku materinu“. Svi su rokovi davno istekli, ovo je akordna stvar, zna se šta treba da urade, da obrišu Rio Tinto iz prostornog plana Srbije – upozorava Jovanović.

Organizator blokada je Savez ekoloških organizacija Srbije koji je za danas najavio blokade puteva na više lokacija u Srbiji.

Osim puteva, ove subote biće po prvi put blokiran i jedan od graničnih prelaza, odnosno put ka graničnom prelazu Trbušnica (Šepak) kod Loznice, što je realizacija najavljene radikalizacije protesta protiv iskopavanja litijuma u Srbiji.

Savezu ekoloških organizacija Srbije u blokadama se priključuju i organizacije Ekološki ustanak, Ne davimo Beograd, Akcija, Savski nasip i mnoge druge, čiji će predstavnici biti na blokadama.

Završen ekološki protest u Beogradu, građani pevali "Rio Tinto - marš iz Srbije" 3
Foto: Vojin Radovanović

Na protestu su prisutni i članovi pokreta Oslobođenje Nikola Kosović, Milan Dumanović i predsednik pokreta Mlađan Đorđević. Oni su razvili transparent na nadvožnjaku sa natpisom „Izdajnik“ i slikom predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Đorđević kaže da su „uvek uz pobunjeni narod“.

– Ovde smo da ponovimo, ono što smo godinu i po dana govorili, a to je da iskopavanja litijuma i Rio Tinta u Srbiji – neće biti. Ovde smo da izdajniku Aleksandru Vučiću poručimo da mu neće proći ono što je obećao svojim zapadnim sponzorima, jer taj projekat treba da uništi Srbiju, ali mi smo ljudi koji mu to neće dozvoliti – naveo je Đorđević.

Među okupljenim građanima je i profesorka BU i članica Skupštine Slobodne Srbije Biljana Stojković, koja je ukazala za Danas kakav odnos ima vlast prema mišljenju struke.

– Vidimo kako se predsednik SNS odnosi prema struci – on koristi reč “stručnjaci” u pogrdnom značenju. Nama je potpuno jasno šta on misli o struci i na koji način se prema njoj odnosi. Dakle, apsolutno nije bitno šta struka govori, već šta će reći Privredna komora ili strani investitori, kazala je Stojković dodajući da su blokade izgleda jedini način za borbu.

Iako je Gazela blokirana, građani su propustili više vozila hitne pomoći.

Završen ekološki protest u Beogradu, građani pevali "Rio Tinto - marš iz Srbije" 4
Foto: Kristina Bondžulić

Oko 14 sati desio se jedan incident kada je automobil pokušao da prođe kroz masu okupljenih građana. Vozač je ušao u konflikt sa učesnicima blokade pokušavajući nasilno da prođe autom.

Reporter Danasa sa lica mesta javlja da građani koji su bili u komunikaciji sa vozačem tvrde da je ova osoba pod dejstvom alkohola.

Organizatori su ranije tražili od vlasti da se sve potpisano sa kompanijom Rio Tinto „stavi na sto“, odnosno bude objavljeno i da se ukine uredba Vlade o prostornom planu za projekat „Jadar“.

Prema najavama, blokiran je auto-put E-75 u Beogradu kod Sava centra, posle mosta Gazela, na dva sata, kao i put u Preljini, put između Požege i Kosjerića kod mesat Pesak i Ložionički most u Užicu i novo most u Šapcu.

Dešavanja u drugim gradovima čitajte na posebnim linkovima:  

Užice: Završena blokada

Požega i Kosjerić: Blokada puta u Pesku

Šabac: Incident na blokadi, automobil oborio demonstranta

Vranje: Peti ekološki protest u Vranju sa manjim incidentima

Granični prelaz Trbušnica (Šepak) kod Loznice: Završena blokada graničnog prelaza

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari