“Policija u civilu” nezakonito fotografisala lične karte na protestima 1Foto: Danas

Pripadnici policije u civilu lehitimisali su novinare Danasa Kristinu Bondžulić i Vojina Radovanovića, kod Sava centra, nakon blokade autoputa E-75, sa koje su Bondžulić i Radovanović izveštavali. Tokom legitimisanja novinarima su fotografisane lične karte.

Nekoliko policajaca u civilu stajali su kod Sava centra i krenuli su za novinarima, a kada su novinari stigli do pešačkog prelaza, policajac u civilu im je zatražio lične karte radi legitimisanja. Tada je na par sekundi pokazao značku koju je izvukao iz torbice, te nije bilo moguće da novinari vide broj značke.

Novinari su lične karte dali, uz napomenu da su novinari, a policijski službenik im je lične karte fotografisao. Na pitanje zašto fotografiše lične dokumente, dobili su odgovor „Pratimo proceduru“, i pojašnjenje da tako skraćuju vreme provere.

Nakon završene provere naš reporter je zatražio od policijskog službenika broj značke i prezime, koje je ovaj odbio da pokaže, uz odgovor „videli ste službeno“.

Takođe, legitimisan je i novinar Marko Dragoslavić, koji je pokazao i akreditaciju NUNS-a. Njemu je isto fotografisana lična karta.

—Policija nema pravo da fotografiše lične karte, samo da utvrdi identitet građana. Slika lične karte sadrži sve podatke o osobi, i narušava Zakon o zaštiti podataka o ličnosti – objašnjava za Danas Bojan Elek, istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Nevena Ružić, ekspertkinja za zaštitu podataka o ličnosti sugeriše da ovakvo postupanje policijskih službenika nije adekvatno.

-Način obrade podataka nije propisan na taj način. Policijski službenici treba da postupaju na licu mesta. To znači da ukoliko su želeli da legitimišu građane, izvrše uvid u lične isprave i vrate ih vlasniku. Ako su pak hteli da napišu prekršajni nalog, takođe su trebali istog trenutka to da urade. Postavlja se pitanje koji je onda cilj fotografisanja, da li možda pravljenje nekakve evidencije? – ukazuje Ružić i dodaje da su službenici koji legitimišu građane dužni da se predstave i pokažu službenu značku.

Podsećamo, ovo nije prvi put da policija legitimišući novinare Danasa fotografiše lične isprave. Za vreme prethodne blokade policijski službenik telefonom je slikao ličnu kartu novinarke Bondžulić, bez objašnjenja u koje svrhe mu je fotografija potrebna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari