Blokada u Užicu bez incidenata, demonstranti poručili: "Rio Tinto, odlazi!" 1Foto: Ana Milošević

Nekoliko desetina građana, i ove subote, blokiralo je na jedan sat, od 13 do 14 časova, saobraćajnicu u Užicu kod Ložioničkog mosta.

Na magistrali ka Zlatiboru i Beogradu bilo je pedesetak učesnika ekološkog protesta protiv Rio Tinta, koji su tražili obustavljanje projekta „Jadar“ u Srbiji.

I ovu blokadu su podržali predstavnici Gradskog odbora Narodne stranke u Užicu, građanska opcija i protivnici antikovid mera.

Najmlađi demonstranti bili su srednjoškolci iz Čajetine.

Blokada u Užicu bez incidenata, demonstranti poručili: "Rio Tinto, odlazi!" 2
Foto: Ana Milošević

-Ovde smo zato što želimo da se suprotstavimo pretvaranju Srbije u rudnik, ne želimo da živimo u takvoj državi. Mnogo toga su već uništili, a mi hoćemo da sačuvamo ovo malo prirode što nam je ostalo, kažu oni i dodaju da su od svojih školskih drugova, koji ne učestvuju u blokadama, čuli isto mišljenje.

Među najstarijim učesnicima protesta je bio 83-ogodišnji bračni par, koji kaže da je došao da poruči „Rio Tinto, odlazi!“.

Blokada u Užicu bez incidenata, demonstranti poručili: "Rio Tinto, odlazi!" 3
Foto: Ana Milošević

-I pre smo izražavali nezadovoljstvo na ulici, ali sada zdravlje i godine to ne dozvoljavaju uvek. Izdržite, to je naša jedina poruka građanima koji protestuju“.

Među okupljenima je bio i Radoje Cvetić, koji je na protest u Užice došao iz Guncata, kod Knića.

Blokada u Užicu bez incidenata, demonstranti poručili: "Rio Tinto, odlazi!" 4
Radoje Cvetić, Foto: Ana Milošević

– Ovde sam zato što Srbiji preti okupacija. Uništiće nam zemlju, reke i nećemo imati šta da ostavimo svojoj deci. Ko nije protiv Rio Tinta i kopanja litijuma u Srbiji, taj je saučesnik u zločinu. Oni koje nazivaju lobistima i saradnicima, zapravo su izdajnici, rekao je Cvetić za Danas.

Blokadi je i ovoga puta prisustvovala predsednica Gradskog odbora Narodne stranke u Užicu, Ivana Parlić, koja je naglasila da u Srbiji 10.000 ljudi godišnje prerano umre, zbog zagađenja.

Blokada u Užicu bez incidenata, demonstranti poručili: "Rio Tinto, odlazi!" 5
Ivana Parlić Foto: Ana Milošević

– Niko nema pravo da okrene glavu od toga, posebno političke stranke. Znam da mi kolege iz opozicije u Užicu zameraju, ali ako želimo da promenimo sistem ne može da postoji „sveta krava“ u javnom životu. Morate biti podložni javnoj kritici. Ignorisanje ove situaciuje je sramno, rekla je Parlić, dodajući da je Rio Tinto „smrtna presuda za zapadnu Srbiju“.

Na ovom protestu nije bilo uniformisanih policajaca, ali demonstranti kažu da su primetili prisustvo pripadnika Policijske uprave u Užicu u civilu.

Osim par verbalnih incidenata, koji su brzo rešeni, blokada je protekla mirno, uz propuštanje vozila za hitne slučajeve i onih u kojima su bila deca ili bolesni.

Sa obe strane blokade, ka Zlatiboru i Beogradu, formirale su se kolone automobila, ali vozači nisu pokazivali veliku nervozu.

Saobraćaj kod Ložioničkog mosta normalizovan je u 14 časova.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari