"Građanke i građani Kosova i Srbije u kandžama loših politika": Sagovornice Danasa o Vučićevom i Kurtijevom naoružavanju 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ; Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Nakon višegodišnjeg „hvaljenja“ predstavnika režima Aleksandra Vučića da se država naoružava najsavremenim komadima za ubijanje, pre dva dana, u jeku srpsko-kosovske krize, koja preti da odnese brojne nevine i civilne žrtve, usled loše i opasne politike koju vode Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti, premijer Kosova, „pohvalio“ se da je i kosovska vlast nabavila vojne dronove iz Turske.

Odmah potom je reagovao KFOR.

Međunarodna mirovna misija Kfor poručila je, nakon što je Priština saopštila da su dobili turske dronove „bajraktar“, da je u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN vazdušni prostor iznad Kosova u nadležnosti komandanta Kfora.

„Što se tiče upotrebe svih dronova, uključujući „bajraktar TB-2″, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija komandant KFORA ima primarnu nadležnost za vazdušni prostor iznad Kosova“, navodi se u saopštenju.

Ukazuje se da gornji vazdušni prostor Kosova može da se koristi samo za prelet iz jedne zemlje u drugu komercijalnim letovima, a donji vazdušni prostor se može koristiti za posebne potrebe, od slučaja do slučaja, ali uz prethodno odobrenje komandanta KFORA.

Pravi uzrok tenzija na Kosovu su potezi Beograda

– Beograd nije zainteresovan da zatvori kosovsko pitanje niti želi da sprovede išta od dogovorenog briselskim i ohridskim sporazumom. Pravi uzrok tenzija na Kosovu su potezi Beograda počev od povlačenja Srba iz institucija, te zabrana izlaska na izbore u četiri severne opštine – kaže za Danas Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava.

Zato je dijalog obesmišljen, dodaje, jer je cilj je da se zadrži „status quo“.

– Međunarodna zajednica izjednačavanjem odgovornosti obe strane u suštini zatvara oči pred pravim problemom i dalje vodi politiku podilaženja Srbiji. Američke sankcije Aleksandru Vulinu nagoveštavaju nov ili oštriji pristup prema Beogradu. Jer one impliciraju ozbiljne posledice i za državu Srbiju. One su i opomena za Kosovo – smatra sagovornica Danasa.

sonja biserko
foto BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD

Kako kaže, nespremnost Aleksandra Vučića da smeni Vulina sa te funkcije samo ukazuje da se ne uzuima u obzir realnost o čemu najbolje govore njegove reakcije na sankcije.

– Podrška Rusije biće sve manje relevantna jer se i Rusija nalazi u nezavodnom položaju – ukazuje ona.

Još je nerazumnija kontinuirana reakcija na sve poteze Kosova, smatra, pogotovo nabavka turskih barjaktara.

Opet se provlače teorije o zelenoj transverzali

– Srbija se već godinama naoružava sa svih strana i stalno se spinuje teza o Srbiji kao regionalnoj vojnoj sili. Opet se provlače teorije o zelenoj transverzali (mada predsednik u to ne veruje) odnosno nastavlja se retorika iz osamdesetih – smatra Sonja Biserko.

Međunarodna zajednica s razlogom povećava svoju prisutnost i nadzor i u Bosni i na Kosovu, kaže, te dodaje da ne veruje u mogućnost sukoba ali do manjih čarki ili podizanja tenzija svakako, što je uostalom konstanta.

– Beograd, ukoliko bi krenuo u aneksiju severa, suočio bi se sa NATO (KFOR), a ne sa Albancima. Izgleda da se stalno proverava mogućnost da li je u datom međunarodnom kontekstu moguća „revizija poraza“ što u suštini sprečava suštinske reforme u Srbiji i njenu evropeizaciji. Stalno generisanje nacionalizma kao jedine ideologije i homogenizacija građana Srbije sprečava stvaranje alternativne ponude– ističe Sonja Biserko.

"Građanke i građani Kosova i Srbije u kandžama loših politika": Sagovornice Danasa o Vučićevom i Kurtijevom naoružavanju 2
Biljana Stojković
Foto: N1

Vučić i Kurti se rukovode političkim stranputicama…

– Populizam, u kombinaciji sa nacionalizmom, uvek je ista retorika i praksa, bez obzira ko je koristio. Vučić i Kurti se upravo rukovode ovim političkim stranputicama. Naravno, u zatezanju odnosa i pumpanju ksenofobije, njihova lična vlast je na prilično sigurnim nogama, a stradaju građani na obe strane – smatra Biljana Stojković,  kopredsednica stranke Zajedno.

Potpuno je jasno da njih dvojica, napominje, nikada neće raditi na pomirenju, jer u miru nestaju teme kojima je prožeta njihova politika.

– Zanimljivo mi je da se Kurtijeve izjave u potpunosti poklapaju sa onima koje je Milošević izgovarao tokom devedesetih. Promena percepcije ih je praktično izjednačila. Za Vučića znamo da nikada ni nije zapravo izašao iz tog šinjela. I tako smo se zakopali u rovovima sa dva političara – neadekvatna i za prostor i za trenutak u kom se nalazimo – zaključuje Biljana Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari