Međunarodna misija UN-a reagovala nakon što je Priština kupila turske dronove: “Nebo je u nadležnosti KFOR-a” 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Međunarodna mirovna misija Kfor poručila je danas, nakon što je Priština saopštila da su dobili turske dronove „bajraktar“, da je u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN vazdušni prostor iznad Kosova u nadležnosti komandanta Kfora.

„Što se tiče upotrebe svih dronova, uključujući „bajraktar TB-2″, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija komandant Kfora ima primarnu nadležnost za vazdušni prostor iznad Kosova“, navodi se u saopštenju, prenosi Kosovo onlajn.

Ukazuje se da gornji vazdušni prostor Kosova može da se koristi samo za prelet iz jedne zemlje u drugu komercijalnim letovima, a donji vazdušni prostor se može koristiti za posebne potrebe, od slučaja do slučaja, ali uz prethodno odobrenje komandanta Kfora.

Kfor ističe da očekuje od institucija na Kosovu da obezbede koordinaciju i da se pridržavaju postojećih procedura.

U saopštenju se navodi i da Kfor nastavlja da podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga u okviru njihovog prvobitnog mandata, uključujući operacije civilne zaštite, kao što su gašenje požara, uklanjanje eksplozivnih ubojnih sredstava, potrage i spasavanja ili odgovor na izlivanje opasnog materijala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari