Građanska Vojvodina: Tražimo smenu ministra nekulture i dezinformisanja 1Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zahtevala je danas od predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da smeni ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića i ocenila da je on svojim „prostačkim izjavama pokazao da je ministar nekulture i dezinformisanja“.

„Zahtevamo smenu ministra zbog njegovih prostačkih uvreda koje je izneo na račun novinara i političkih analitičara, a posebno bivšeg predsednika Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedima Sejdinovića. Smatramo da se ministar na taj način definitivno kvalifikovao za poziciju ministra nekulture i dezinformisanja, a ne za resor na čijem bi čelu trebalo da stoji“, navela je Građanska Vojvodina.

Vukosavljević je u petak na imejl adresu glavnog urednika Danasa poslao reagovanje na tekst objavljen u tom listu, u kojem je napisao: „Učesnicima ‘ankete’ Danasa sa žaljenjem poručujem da im nijedna polovina mozga ne radi na frekvenciji dobrog vaspitanja i intelektualne čestitosti. Ni ona titoistička ni ona neoliberalno-antisrpska. Obe su u stanju atrofije. Poseban slučaj je Nedim Sejdinović. Njemu bi prijao povratak u prirodno stanište, gde i inače obitavaju takvi pripadnici faune“.

U rubrici koju je Danas objavio, a na koju je ministar navedenim rečima reagovao, stavove su iznosili novinari Nedim Sejdinović, Mihajlo Ramač i Branko Vučković, te politikolog Duško Radosavljević.

Oni su komentarisali prethodni Vukosavljevićev javni istup, u kojem je ministar izjavio „saučešće zbog smrti komunizma“ prvom glavnom uredniku Danasa Grujici Spasoviću, kada je izneo i teške uvrede na njegov račun.

„Jasno nam je da Vukosavljević na ovaj način pokušava da se kvalifikuje za novi mandat ili za unapređenje u okviru vladajuće ‘naprednjačke’ nomenklature. Podsećamo javnost da je na sličan način to pokušao i njegov prethodnik na mestu ministra nekulture i dezinformisanja Ivan Tasovac, u čemu nije uspeo. I tada su glavna meta prostakluka i hajke bili novinari“, navela je Građanska Vojvodina.

Ocenili su da je „prostački govor“ uveden na velika vrata u javni diskurs Srbije i dodali da je od takvog načina targetiranja ljudi pa do otvorenog nasilja „samo jedan korak“.

„Pogotovo u društvu u kojem ministar koji bi trebalo da štiti slobodu govora napada novinare i tako se pridružuje svim onim ‘anonimnim’ teškim pretnjama kojima je ono malo profesionalnih novinara u Srbiji izloženo“, piše u saopštenju.

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Vojvođanski građanski centar, Centar građanskih vrednosti Subotica i Centar za interkulturalnu komunikaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari