Građanski aktivisti i organizacije iskazale podršku Milićeviću 1Kosovska policija Foto: N1 (arhiva)

Organizacije građanskog društva i aktivisti iz Srbije i sa Kosova pozvali su danas međunarodnu zajednicu da pokaže rešenost u svom angažovanju na krizi na Kosovu i istakle da stoje uz svog kolegu Miodraga Milićevića iz NVO Aktiv koga je 14. novembra fizički i verbalno napao pripadnik Policije Kosova u blizini prelaza Jarinje.

U saopštenju koje je prenela Inicijativa za mirnu promenu, navodi se da je napad na Milićevića odraz pogoršane atmosfere poverenja i mirnog suživota na Kosovu koja je dostigla alarmantne razmere eskalacije povlačenjem srpskih predstavnika iz kosovskih institucija.

Istaknuto je da su eskalaciji doprinele nedavne aktivnosti ključnih strana preduzete bez dužnog razmatranja dugoročnih posledica i štete koja se može naneti osnovnom okviru za normalizaciju.

Ocenjeno je da će nastavak atmosfere pretnji, zastrašivanja, ponižavanja i nepoverenja samo pogoršati ionako osetljivu situaciju.

Organizacije građanskog društva pozvale su sve strane zainteresovane za mir u regionu da se uzdrže od govora koji zaoštrava situaciju i da koriste odnose, platforme i kanale koji prevazilaze etničke i političke podele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari