OPEN inicijativa traži kažnjavanje odgovornih u Policiji Kosova zbog maltretiranja direktora NVO 1Foto: N1/arhiva

Grupa nevladinih organizacija i medija okupljenih u OPEN inicijativi pozvala je danas Vladu Kosova da kazni odgovorne u Kosovskoj policiji zbog maltretiranja direktora NVO Aktiv iz Kosovske Mitrovice Miodraga Milićevića.

Iz inicijative su naveli da je to „samo jedan u nizu incidenata“ koje su pripadnici specijalnih snaga Policije Kosova „izazvali prethodnih meseci u srpskim sredinama na severu Kosova“.

„Pozivamo Vladu Kosova i nadležne nezavisne institucije da ispitaju ovaj i druge slične incidente i kazne počinioce iz redova Kosovske policije. Agresivno i nezakonito ponašanje specijalnih policijskih snaga u srpskim sredinama na severu Kosova predstavlja bezbednosni rizik koji može dovesti do nesagledivih posledica“, ocenili su iz OPEN inicijative.

Pozvali su misije KFOR i Euleks, EU i zemlje Kvinte da se „aktivnije uključe u praćenje bezbednosne situacije i obrate pažnju na ponašanje specijalnih policijskih snaga u opštinama na severu Kosova“.

Apel su podržali Centar za afirmativne društvene akcije, Forum za razvoj i multietničku saradnju, Humani centar Mitrovica, Institut za teritorijalni ekonomski razvoj, Nova društvena inicijativa, NVO Aktiv, Radio Goraždevac i RTV KiM.

Nevladina organizacija Aktiv saopštila je ranije danas da su pripadnici Jedinice specijalne policije Kosova „fizički i verbalno maltretirali“ izvršnog direktora te NVO Miodraga Milićevića u blizini administrativnog prelaza Jarinje.

„Do incidenta je došlo oko 9.30 kada je izvršni direktor Miodrag Milićević zaustavljen od strane pripadnika specijalne jedinice Kosova, izdvojen iz kolone i u trenutku ispitivanja jedan pripadnik specijalne policije ga je pesnicom udario u stomak. Istovremeno, došlo je i do verbalnog maltretiranja kada su na Milićevića policajci vikali i zahtevali da ‘ćuti’ i postavljali mu pitanja zašto nema kosovska dokumenta“, naveli su iz nevladine organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari