Građanski preokret: Pitanja vazduha i vode prevazilaze izbore 1Dušan Kokot Foto: M. P.

Građanski preokret ne učestvuje na izborima, večina članova ovog pokreta je tako odlučila jer je procena da u Srbiji nema demokratije, slobode pa samim tim ni elemenarnih uslova za izbore, naveo je ispred ove organizacije Dušan Kokot na konferenciji za medije.

On je istakao da Građanski preokret ima važnija posla, a to je pre svega okupljanje svih zainteresovanih pojedinaca, stručnjaka i grupa kako bi se problem pijaće vode i zagađivača u Zrenjaninu rešio.

-Na takozvanim izborima imamo ruske stranke bez ijednog Rusa, stranke zelenih bez ijednog ekologa, pojavljuju se izborne liste sa kandidatima koji ne znaju da su na izbornim listama, proces prikupljanja potpisa je netransparentan. Nijedan učesnik ovih lažnih izbora ne misli da je moguće promeniti vlast pa je pravo pitanje zašto uopšte učestvuju.

Zato se mi bavimo pitanjima koja prevalizale značaj izbora i jednog mandata, nas interesuje najpre pijaća voda i zašto to već nije rešeno.

Jedno od pitanja je i kakav vazduh ćemo da dišemo jer se na obodu našeg grada planira gradnja fabrike guma, za koju zahtevamo da pribavi studiju uticaja na životnu sredinu. Pozivamo Zrenjanince da od gradske vlasti zatraže ovu studiju kako se ne bi desilo da posle budu iznenađeni posledicama – naveo je Dušan Kokot.

On je podsetio Zrenjanince da žive u gradu koji godinama ne može da reši problem kafilerije sa zagađenjem vazduha. Nije rešen ni problem pijaće vode.

-Agonija sa novim pogonom prečistača, u koji je uloženo dosta javnog novca, traje već pet godina. Sada se pokušava u finišu predizborne trke skinuti zabrana sa upotrebe vode iz gradskog vodovoda a da i dalje ne znamo šta je uopšte analizirano a reč je o zdravstvenom pitanju. Želimo da gradska vlast izađe iz saradnje sa konzorcijumom Zillio, želimo javnu debatu kako da se problem sa pijaćom vodom reši i zato pokrećemo inicijativu „Zajedno do vode“ – najavio je aktivista Dušan Kokot.

Građanski preokret organizovaće nekoliko panela o pitanju vode, prva tribina najavljena je za kraj juna u MZ Bagljaš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari