Građanski preokret: Država poklanja Linglongu 83,5 miliona evra 1arhiva Foto: FoNet/ Kabinet predsednika

Srbija pomaže sa 83,5 miliona evra kineskom Linglongu da gradi fabriku pneumatika u Zrenjaninu, upozorila je civilna organizacija Građanski preokret pozivajući se na rešenje Komisije za dodelu državne pomoći  Srbije, koje je objavljeno na internet prezentaciji te komisije.

Kako navode, nešto više od 7,5 miliona evra je vrednost zemljišta koje je poklonjeno Linglongu, a ostatak bespovratne državne pomoći će biti isplaćen u novcu, u periodu od 2020. do 2026. godine.

Takođe ističu da je Komisija za dodelu državne pomoći izračunala da je udeo državnog ulaganja u ukupno planiranoj investiciji Linglonga 10,44 odsto.

-Zašto država Srbija, ako tolikim procentom učestvuje u ovoj investiciji, nije ugovorila i srazmerni vlasnički udeo u budućoj fabrici? Da li neko od donosilaca ovako štetnih odluka po državu i građane ostvaruje protivpravnu imovinsku korist koja za sada nije poznata javnosti , to je pitanje za tužilaštvo – navode u Građanskom preokretu.

Oni upozoravaju da je iz rešenja Komisije za dodelu državne pomoći jasno vidljivo da će ukupni trošak zarada u Linglongu iznositi nešto više od 16 miliona evra, što znači da državna bespovratna pomoć toj kompaniji daleko prevazilazi podsticaje za otvaranje novih radnih mesta.

Kompanija Linglong počela je prošle godine izgradnju svog postrojenja u Zrenjaninu bez izrađene Studije o proceni uticaja na životnu sredinu, uz brojne promedbe stručne javnosti i građana na nezakonit način pribavljanja građevinskih dozvola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari