Građanski preokret: Država poklanja Linglongu 83,5 miliona evra 1arhiva Foto: FoNet/ Kabinet predsednika

Srbija pomaže sa 83,5 miliona evra kineskom Linglongu da gradi fabriku pneumatika u Zrenjaninu, upozorila je civilna organizacija Građanski preokret pozivajući se na rešenje Komisije za dodelu državne pomoći  Srbije, koje je objavljeno na internet prezentaciji te komisije.

Kako navode, nešto više od 7,5 miliona evra je vrednost zemljišta koje je poklonjeno Linglongu, a ostatak bespovratne državne pomoći će biti isplaćen u novcu, u periodu od 2020. do 2026. godine.

Takođe ističu da je Komisija za dodelu državne pomoći izračunala da je udeo državnog ulaganja u ukupno planiranoj investiciji Linglonga 10,44 odsto.

-Zašto država Srbija, ako tolikim procentom učestvuje u ovoj investiciji, nije ugovorila i srazmerni vlasnički udeo u budućoj fabrici? Da li neko od donosilaca ovako štetnih odluka po državu i građane ostvaruje protivpravnu imovinsku korist koja za sada nije poznata javnosti , to je pitanje za tužilaštvo – navode u Građanskom preokretu.

Oni upozoravaju da je iz rešenja Komisije za dodelu državne pomoći jasno vidljivo da će ukupni trošak zarada u Linglongu iznositi nešto više od 16 miliona evra, što znači da državna bespovratna pomoć toj kompaniji daleko prevazilazi podsticaje za otvaranje novih radnih mesta.

Kompanija Linglong počela je prošle godine izgradnju svog postrojenja u Zrenjaninu bez izrađene Studije o proceni uticaja na životnu sredinu, uz brojne promedbe stručne javnosti i građana na nezakonit način pribavljanja građevinskih dozvola.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Građanski preokret: Država poklanja Linglongu 83,5 miliona evra”

  1. U Loznici su napravili nekoliko fabrika kao i tu Kinesku ali neće imati dovoljno radnika.Bitno je da su ovi domaći podigli pare iz budžeta za razne pripreme i strpali u džep!Mladih za takav rad nemamo jer danas svi imaju dobre škole i posao..Oni koji nisu imali novca da stpaju u kovertice i tako deci kupe gimnazije i fakultete gledaju kako da im deca pobegnu na zapad!Niko nije lud da radi na trakama od jutra do sutra za 400 evra mesečno!Toliko na zapadu zarađuju čistačice nedeljno.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.