Gradonačelnik Kosovske Mitrovice: Srbi spremni sami sebe da zaštite ako bude potrebno 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Milan Radojević izjavio je danas da u slučaju eventualnog nasilja na Kosovu i Metohiji, Srbi očekuju zaštitu KFOR-a ali i da su spremni da sami sebe zaštite.

Uoči današnje sednice političkih predstavnika Srba sa Kosova i Metohije, na kojoj će odlučivati o eventualnom izlasku iz kosovskih institucija, Radojević je rekao da Srbi ne predstavljaju pretnju ni za koga već da su svi njihovi potezi iznuđeni i da imaju odbrambeni karakter.

„Mi samo želimo da budemo svoji na svome, da živimo u svojoj državi Srbiji. Institucionalnio nasilje koje Priština sprovodi je prevršilo svaku meru. Srbi su saterani uza zid i sve odluke koje donosimo predstavljaju samo reakciju na jednostrane poteze Prištine“, kazao je Radojević za Prvu televiziju.

Ocenio je da će na sednici koja će u 12 časova početi u Zvečanu, politički predstavnici Srba sa Kosova i Metohije pokazati „apsolutno jedinstvo“.

„Na kraju sastanka ćemo doneti odluke u kom smeru treba dalje da idemo. Verujem da ćemo biti apsolutno jedinstveni jer drugu državu osim Srbije nemamo“, kazao je gradonačelnik.

Upitan da li strahuje od ponavljanja pogroma nad Srbima iz marta 2004. godine, Radojević je rekao da očekuje da u slučaju eventualnog nasilja KFOR zaštiti Srbe ali i dodao da računa na podršku Beograda.

„Nadam se da neće doći do scenarija iz prethodnih godina. Od predsednika Srbije Aleksandra Vučića smo dobili čvrste garancije da Srbija neće ostati po strani i da će nas zaštititi na Kosovu i Metohiji“, kazao je Radojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari