Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić reagovao na puštanje pripadnika KBS koji je pucao u Gotovuši da se brani sa slobode 1foto: Printscreen/YouTube/24 vesti

Zastupnik Miloša Stojanovića iz Gotovuše koji je ranjen 6. januara Veljko D. Radić rekao je za Kosovo onlajn da je zaprepašćen odlukom Osnovnog suda u Uroševcu da se okrivljeni Azem Kurtaj brani sa slobode.

„O činjenici i odluci da se optuženi Azem Kurtaj brani sa slobode, ja sam kao zastupnik oštećenog Miloša Stojanovića zaprepašćen. O ovoj odluci Osnovnog suda u Uroševcu ja i moj kolega koji zastupamo oštećene u ovoj krivičnoj stvari nismo dobili nikakvo obaveštenje, niti pisano rešenje za koje smatram da je sud po zakonu bio obavezan da nam dostavi. Moram da napomenem da u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku Kosova oštećena strana je stranka u postupku i sud je bio obavezan da nas pismeno obavesti o svakoj odluci koja se tiče puštanja ili zadržavanja okrivljenog u pritvoru“, kazao je Radić.

Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić je rekao da je očekivao da će institucije na drugačiji način pristupiti problemu i da puštanje Azema Kurtaja da se brani sa slobode šalje lošu poruku.

„Moram da kažem da sam očekivao da će institucije na drugačiji način pristupiti problemu koji je nastao upravo odlukom Azema Kurtaja da puca na srpsku decu na Badnji dan. Takva odluka šalje lošu poruku jer kada vi želite preventivno da delujete da se spreči da neko ponovo učini nešto slično, onda morate u slučajevima kada se takvo nešto dogodi da budete efikasniji i donosite odluke koje će osigurati da se nešto slično ne ponovi. Sa tog aspekta sam itekako zabrinut jer očekivanja, ne samo moja, već i građana opštine Štrpce i svih onih sa kojima sam razgovarao nakon tog događaja, bila su da institucije učine sve da zaštite ne samo pravo i pravdu već i Stefana i Miloša, a i neku drugu decu koja su takođe zabrinuta nakon tog događaja“, kazao je Jevtić.

Jevtić je rekao i da ne bi ulazio u dublju analizu pravne odluke, ali da ga sa aspekta ne samo predsednika opštine, već i nekoga ko živi u opštini Štrpce, takve odluke zabrinjavaju i dovode do pitanja kako je to i na koji način pravda različita kada su u pitanju pripadnici srpskog naroda i kada su u pitanju pripadnici albanskog naroda.

„Posebno zabrinjava činjenica da je Azem Kurtaj pripadnik Kosovskih bezbednosnih snaga još uvek, koliko sam ja upoznat on je aktivni član i po tom pitanju se ništa nije uradilo. Ja nemam neka preterana očekivanja s obzirom na to kako proces ide od strane onih institucija koje donose takve odluke, a čujem da se razmatra i o odbacivanju optužnice. Imam pitanje za predstavnike međunarodne zajednice – dokle će tolerisati takav odnos prema srpskom narodu i šta je sledeće što treba da se dogodi da bi neko reagovao i rekao dosta. To je pitanje koje ću postaviti u narednim danima onim predstavnicima međunarodne zajednice sa kojima ću razgovarati“, kazao je Jevtić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari