Gradonačelnik u borbi protiv divlje gradnje: Da li će se rešiti pitanje Savskog nasipa? 1Foto: YouTube/Printscreen/ Aleksandar Šapić

Obračun sa nelegalnom gradnjom – to su bila obećanja gradskih čelnika ranije, a i novog gadonačelnika. Aleksandar Šapić počeo je od Avale. Hoće li na put stati i gradnji na Savskom nasipu?

Kiša i vetar pre dva dana nisu sprečili gradonačelnika da prisustvuje rušenju nelegalnog objekta na Avali, koji je na toj beogradskoj planini sazidan 2020. Aleksandar Šapić najavljuje da će nastaviti borbu protiv divlje gradnje, ali da ne zna tačan broj objekata kojima, kako navodi, preti uklanjanje. Za nedeljnik NIN kaže da je svestan da je reč o višegodišnjem problemu.

„Poslednjih godina nicali su čitavi blokovi bez ikakvog urbanističkog obzira i papira, pa se pribegavalo retroaktivnoj legalizaciji. Ovih dana ćemo početi da uklanjamo neke od tih objekata i time ćemo poslati jasnu poruku da to više nećemo tolerisati“, izjavio je za NIN Šapić.

Neće se divlja gradnja, poručuje gradonačelnik, više tolirisati ni na Košutnjaku, Adi Ciganliji, Zvezdarskoj i Bojčinskoj šumi. Međutim, poznato je da se nelegalno godinama gradi i na Savskom nasipu. Na toj lokaciji od vikendica se odmaklo, jer su pojedini objekti nalik kućama. Aktivisti kažu da su se nadležnim institucijama, ali i samom Aleksandru Šapiću više puta obraćali za pomoć, ali da odgovor nisu dobili.

„Odlično je da je srušeno na Avali, ali je mnogo urgentnije da se poruše nelegalne vikendice na Savskom nasipu, jer one ugrožavaju vodosnabdevanje Beograda i odbranu od poplava celog Novog Beograda. Izjave Aleksandra Šapića izgledaju kao obmanjivanje javnosti, jer on do sada, iako je bio nadležan, ništa nije preduzeo da se spreči kriminal – nastavilo se nelegalno zidanje na Savskom nasipu i bušenje nasipa“, naglašava Oliver Ilić iz neformalne grupe građana „Savski nasip“.

Ko reši Savski nasip, ozbiljan je u nameri da reši problem divlje gradnje u glavnom gradu, poručuju iz pokreta Ne davimo Beograd. Kažu i da su zato skeptični kad su u pitanju obećanja gradonačelnika.

„Ja bih rekao da je ovde u pitanju čist spin, da je on prosto pronašao mogućnost da poruši neke kuće tamo gde neće nikome da se zameri, ali tamo gde je najbitnije – na Savkom nasipu, gde je verovatno i dobar deo njegovih koalicionih partnera, kao što npr. gospodin Tomislav Nikolić i njegovi sinovi imaju vikendice, on sigurno neće dirati u to osinje gnezdo. Neće pokušati da se sa njima sukobljava, jer zna da bi ga to možda koštalo i karijere, zato i kažem – to je pokazna vežba, ko reši Savski nasip, rešio je problem divlje gradnje u Beogradu“, navodi Zoran Bukvić iz pokreta Ne davimo Beograd.

Savski nasip se prostire od novobeogradskog Bloka 45 do Ostružničkog mosta. Kako bi ostao zaštićen kao prirodni rezervat, građani su više puta organizovali proteste, poručivši da to ne može da bude mesto privilegovanih pojedinaca koji nezakonito grade, piše N1.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari