Promena izbornog sistema je nužna ukoliko ne želimo da nam se apsolutna vlast poput ove Aleksandra Vučića ikada više ponovi, izjavio je danas predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović na okruglom stolu „Mogućnosti uvođenja proporcionalnog izbornog sistema sa direktnim glasanjem za kandidate u Srbiji: prednosti i nedostaci“.

Grbović je, kako je saopštio PSG, rekao da procesi koji se dogode u glavi, nakon što pojedinac osvoji preko dva miliona glasova, koliko je do sada bilo potrebno da bi se postao predsednik Srbije, potpuno brišu sva slova Ustava i pretvaraju Vladu u servis predsednika, a Skupštinu u mesto gde se verifikuju odluke.

„Zato je neophodno da promenimo izborni sistem u personalizovani proporcionalni, a izbor predsednika prebacimo u Skupštinu. Samo tako ćemo obezbediti da se vrati snaga institucijama“, rekao je Grbović, koji je i narodni poslanik na okruglom stolu u organizaciji Fondacije za liberalnu praktičnu politiku.

Tim okruglim stolom, kako stoji u saopštenju PSG, Fondacija za liberalnu i praktičnu politiku počela je kampanju javnog zagovaranja za promenu postojećeg izbornog sistema, koji se, kako su naveli, smatra jednim od najgorih u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.