Grbović (PSG): Zahtevi opozicije sprovodivi za nedelju dana, pritisak je na vlasti 1Pavle Grbović Foto Z. S. M.

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović je danas ocenio da su zahtevi za poboljšanje izbornih uslova koje je danas predstavila koalicija „Srbija protiv nasilja“, sprovodivi za nedelju dana, ali da je za to potrebna politička volja.

 

On je za televiziju N1 ocenio da je sav pritisak i domaće i međunarodne javnosti sada na vlasti i rekao da opozicija ne želi da vlasti „čini ustupak time što će javno razmatrati moguće negativne scenarije“ ukoliko ti zahtevi ne budu ispunjeni.

„Ja ne želim da dopustim da se pritisak vrati na našu stranu, jer mi smo svoj deo posla odradili… Oni u ovom trenutku moraju da se izjasne, oni moraju da kažu šta znači kada kažu da će poštovati preporuke (Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava) ODIHR i šta znači ako ih ne ispune“, kazao je Grbović dodavši da će to vlast morati da objasni i Evropskoj komisiji i zemljama Kvinte.

Upitan da li u ovom trenutku vidi političku volju vlasti, kazao je da ne vidi, ali dodao da mora da se nastavi pritisak vrlo jasno fokusiranim zahtevima da bi se 2. jun – datum novih beogradskih izbora, dočekao u „normalnoj atmosferi“.

Dodao je da opozicija nije naivna da od vlasti traži uveravanje da će biti ispunjeni zahtevi, naglasivši da je taj zahtev usmeren na to da predstavnici opozicije i civilnog sektora – po preporukama ODIHR-a, budu u prilici da kontrolišu uslove zajedno s predstavnicima vlasti, i da utiču na izborne uslove.

„Mi vlasti ne verujemo na reč da će one institucije koje su neposredno učestvovale u izbornoj krađi, same sebe sada procesuirati i otkloniti ta nepočinstva, da će ona preko noći postati poštena i da ćemo imati fer izbore“, kazao je Grbović.

Opoziciona koalicija „Srbija protiv nasilja“ je danas tražila da se pre novih beogradskih i lokalnih izbora donese spoeban zakon – „lex specialis“ koji bi uvažio sve njihove zahteve, među kojima su formiranje komisije koja bi nadgledala izbore, revizija biračkog spiska i primena svih preporuka ODIHR.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari