Grenel u Prištini: Ekonomski razvoj će promeniti politički pejzaž regije 1Foto: FB/Hašim Tači

Izaslanik predsednika Donalda Trampa, Ričard Grenel izjavio je nakon sastanka sa kosovskim premijerom, da će sporazum koji je 4. septembra potpisan u Beloj kući uticati na postizanje ekonomskog razvoja na Kosovu, javlja RTK2.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka sa premijerom Avdulahom Hotijem, Grenel je rekao da je svrha njihove posete Prištini da primena ovog sporazuma.

„Ovde smo da pokažemo našu posvećenost i posvećenost sporazumu o ekonomskoj normalizaciji. U prošlosti su građanima Kosova data mnoga obećanja, a mi se ovim sporazumom obavezujemo prema vama da je primena sporazuma ono zbog čega smo i došli. Ono što radimo kroz ovaj sporazum i svo osoblje iz SAD-a i putem američke ambasade je da izrazimo našu posvećenost. Ono što želimo je da ispunimo sporazum i krenemo napred za ekonomski razvoj. Ekonomski razvoj, radna mesta i energija promeniće politički pejzaž regiona“, kazao je Grenel, a prenosi RTK 2.

Premijer Kosova Avdulah Hoti rekao je da prisustvo delegacije američke vlade pokazuje ozbiljnost Trampove administracije u sprovođenju istorijskog sporazuma potpisanog 4. septembra, koji će, prema njegovim rečima, dovesti do finalizacije konačnog sporazuma Kosovo i Srbija.

„Njihovo prisustvo pokazuje odlučnost i ozbiljnost predsednika Trampa i njegove administracije da primene sporazum, koji se s pravom smatra istorijskim sporazumom. Ovaj sporazum stvoriće hiljade novih radnih mesta. Očekujemo da će narednih nedelja ministri i Trampova administracija konkretno krenuti u sprovođenju sporazuma“, rekao je Hoti.

Potpisan ekonomski sporazum

Delegacija Sjedinjenih Država potpisala je ekonomski sporazum sa premijerom Kosova Avdulahom Hotijem, javlja RTK2.

Kako navode, predsednik Kosova Hašim Tači i predsednica Skupštine Vjosa Osmani takođe su bili prisutni tokom potpisivanja sporazuma.

Deo delegacije koju je predvodio glavni izvršni direktor Međunarodne korporacije za finansije i razvoj u Americi Adam Boehler, takođe je američki ambasador za dijalog Kosova i Srbija, Ričard Grenel.

Hotijev tim čine potpredsednici vlade Besnik Tahiri, Aljbuljena Haljimaj, Driton Seljmanaj, Goran Rakić, kao i ministri Arban Abraši, Meliza Haradinaj-Stubla, Seljim Seljimi, Bljerim Kući i Veselj Krasnići.

Tači odlikovao Grenela

Predsednik Kosova, Hašim Tači, kako navodi RTK2 je odlikovao predsedničkom medaljom za zasluge specijalnog izaslanika predsednika Sjedinjenih Država za dijalog Kosovo i Srbija, ambasadora Ričarda Grenela.

Tači je rekao da je Grenel dao izuzetan doprinos postizanju ekonomskog sporazuma sa Srbijom.

„Srećan sam i ponosan što sam odlikovao ambasadora Grenela predsedničkom medaljom za zasluge, za njegov izuzetan doprinos normalizaciji ekonomsko-kosovskih odnosa. Grenel je postigao ovaj uspeh jer verujem u našu posvećenost i našu potrebu za ovim sporazumom, a ono što drugi nisu postigli, Grenel je brzo učinio. Sporazum u Beloj kući doneće više mira između dve zemlje“, rekao je Tači.

On se takođe zahvalio američkom predsedniku Donaldu Trampu.

https://www.facebook.com/HashimThaciOfficial/posts/4369329306470728

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari