Grlić Radman: Srbija treba da pokaže suštinski i održiv napredak 1Foto: Beta/Hina/Damir Senčar

Srbija na svom putu ka EU treba da pokaže suštinski i održiv napredak u ključnim oblastima i volju da ispuni sve neophodne kriterijume, izjavio je danas u Luksemburgu hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman.

„Od Srbije se traže jasni odgovori, pre svega značajan i održiv napredak u fundamentalnim oblastima“, rekao je on, prenela je Hina.

Srbija treba da pokaže političku volju da ispuni sve te kriterijume i reforme, kao i posvećenost evropskim integracijama, rekao je Grlić Radman.

„U tom smislu gledamo na vladavinu zakona, pitanje nestalih osoba, prava žrtava rata, procesuiranje ratnih zločina, saradnju sa Međunarodnim krivičnim sudom, priznanje genocida u Srebrenici, jačanje dobrosusedskih odnosa kako sa članicama tako i onima van EU“, rekao je om.

Na marginama sastanka Saveta za opšte poslove, danas se u Luksemburgu održavane dve međuvladine pristupne konferencije sa Srbijom i Crnom Gorom, ali bez otvaranja i zatvaranja bilo kojih poglavlja.

Do sada su međuvladine konferencije organizovane isključivo za otvaranje ili zatvaranje pregovaračkih poglavlja. Ovog puta ni Srbija ni Crna Gora neće otvoriti ili zatvoriti nijedno poglavlje, odnosno bilo koji pregovarački klaster.

Nova metodologija više ne predviđa otvaranje poglavlja pravne tekovine pojedinačno, već su podeljena u sedam srodnih grupa, tzv. klastera. To znači da država koja pregovara mora imati uslove za otvaranje ili zatvaranje u svim poglavljima klastera, a zatim se ta poglavlja istovremeno otvaraju ili zatvaraju, kada se države članice slože da su ispunjeni uslovi.

Crna Gora je do sada imala sva otvorena poglavlja, a samo tri privremeno zatvorena.

Srbija ima 18 otvorenih i dva zatvorena poglavlja. Pregovori sa Srbijom su u zastoju, a dve i po godine nije otvoreno niti zatvoreno nijedno poglavlje.

Hrvatski ministar rekao je da Hrvatska podržava liberalizaciju viznog režima za Kosovo. Izrazio je želju da se što pre razgovara o statusu kandidata Bosne i Hercegovine, koja bi trebalo da promeni izborni zakon kako bi se obezbedila ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i građana.

Još uvek nema sporazuma o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Bugarska blokira Severnu Makedoniju zbog bilateralnih pitanja,  države članice EU ne žele da razdvoje dve zemlje, već da obe istovremeno otvore pregovarački proces.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari