Grubješić: Krajnje vreme da vidimo kraj kotrljanju ka Briselu, Srbija da zahteva brzu traku za članstvo u EU 1Suzana Grubješić Foto: Medija centar

“Srbija i ostali kandidati za članstvo u Evropskoj uniji iz Zapadnog Balkana trebalo bi da zahtevaju Fast Track za članstvo u EU, jer je pravi trenutak za to. Po ubrzanoj proceduri se sprema kandidatura za Ukrajinu, verovatno i za Gruziju i Moldaviju, pa se može desiti da budemo ostavljeni na čekanju”, kaže za Danas Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku.

Na pitanje kako komentariše izjavu predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine da EU gubi strpljenje za probleme Zapadnog Balkana, sagovornica Danasa odgovara da se mora priznati i da su građani regiona postali ravnodušni prema stalnim izgovorima i odlaganjem prijema.

“U procesu evrointegracija bitan faktor je vreme, a prošlo je više od dve decenije našeg strateškog strpljenja. Svaki proces bi trebalo da ima početak i kraj, te je krajnje vreme da vidimo kraj ovom kotrljanju ka Briselu. Proces evrointegracija treba da bude priveden kraju, a za to je potrebna vizija i hrabrost naročito najmoćnijih zemalja članica EU, kao i snažna podrška SAD“, zaključuje Grubješićeva.

Predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine izjavio je na forumu „EU u susretu sa Balkanom“ u Bugarskoj da je rat u Ukrajini na pozitivan način promenio način na koji EU razmišlja o proširenju, jer je proširenje ponovo postalo političko pitanje.

“Odjednom su sve zemlje EU shvatile da proširenje nije tehničko pitanje, već pitanje deljenja vrednosti i biti deo rešenja. Zapadni Balkan mora biti uz EU u ovom teškom trenutku. To znači da postoji osećaj hitnosti i osećaj nezavršenosti procesa – rekao je Lajčak i dodao da je EU izgubila strpljenje za probleme ili kvazi-probleme na Zapadnom Balkanu.

Naveo je da očekuje da će partneri na Balkanu pokazati da su deo rešavanja problema, a ne da se bave ranama koje često sami sebi nanose. Ili će sami rešavati probleme, ili će pomoći EU da reši njihove probleme. Lajčak je ekao da je na strpljenje i toleranciju EU uticao rat u Ukrajini i da ta zemlja „iskače ispred balkanskih partnera“ kada je reč o evropskim integracijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari