Grubješić: Velika Britanija nastoji da i nakon napuštanja EU ostane važan akter na Zapadnom Balkanu 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

“Realno je očekivati nastavak istog spoljno-političkog kursa nakon pobede Liz Tras na unutarstranačkim izborima Konzervativaca, na osnovu koje ona od sutra postaje premijerka Ujedin jenog Kraljevstva”, kaže za Danas Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku.

Ona podseća da je prilikom objavljivanja rezultata glasanja nova premijerka Britanije izjavila je da je bila u kampanji i da će biti na čelu vlade kao Konzervativka.

“Tokom osmonedeljne kampanje uglavnom se bavila unutrašnjom politikom i problemima koji zahtevaju hitno rešavanje, kao što cene energenata za građane i smanjivanje poreza, rastuća inflacija i nadolazeća recesija. Pozicija prema ratu u Ukrajini ostaje ista, a nedavno je britanski specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Stjuart Pič boravio u Beogradu, jer Velika Britanija nastoji da i nakon napuštanja EU ostane važan akter u ovom delu Evrope”, ocenjuje Grubješić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari