Grujić: SSP zahteva od Vlade Srbije da odmah povuče novu Uredbu o osnivanju Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija 1Foto: A.L./Danas

Stranka slobode i pravde zahteva od Vlade Republike Srbije da odmah povuče novu Uredbu o osnivanju Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija, navela je narodna poslanica SSP Danijela Grujić, dodajući da će dalji koraci u pravcu dualnog obrazovanja na temelju ove Uredbi biti štetni i sa stanovišta dubljeg socijalnog raslojavanja našeg društva i sa stanovišta egalitarnog pristupa razvoju dece u našem sistemu obrazovanja i vaspitanja.

„Pokušaj Vlade Republike Srbije da predstavi dualno obrazovanje kao dugoročnu investiciju u mlade i njihov razvoj u stvari je manipulacija države najsiromašnijim građanima koji se na ovaj način dovode u još podređeniji položaj. Naime, kalkulacija da još jedna zarada dobro dođe u kući nije sreća te dece i roditelja, već promocija ideologije siromaštva. Na taj način se ograničava mogućnost dece da napreduju u vrlo ranom uzrastu i ona ulazeći u svet rada, već u dobi od petnaest godina kao najjeftinija radna snaga, ostaju prikovana za najniži socijalni status u društvu“, navela je Grujić u pisanoj izjavi.

Nametnuta logika preživljavanja antiintelektualne vlade samospasa duboko je ponižavajuća za veliku većinu građana naše zemlje, smatra ona.

„Trajno ograničavanje socijalnih šansi najmlađih u koje ih gura vlastita država nedopustivo je i razotkriva stvarne motive vlasti koji stoje samo u službi kapitala“, dodala je poslanica SSP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari