Grupa poslanika traži razrešenje REM 1

Grupa od 23 poslanika u Skupštini Srbije podnela je predlog da se po hitnom postupku pokrene procedura razrešenja svih članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), saopštila je danas poslanik Demokratske stanke(DS) Vesna Marjanović.

Ona je, na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, rekla da su inicijativu potpisali poslanici DS, poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke, poslanici Zoran Živković, Marinika Tepić, Sanda Rašković Ivić i Đorđe Vukadinović. U inicijativi se navodi, rekla je Marjanović, da to telo nije ispunilo ni jednu svoju funkciju, o čemu govore ne samo protesti na ulicama, već i stručna javnost, organizacije civilnog društva. Vrhunac kršenja zakona članova Saveta REM bio je u kampanji za predsednika Srbije, kaže Marjanović, dodajući da to telo nije radilo ništa. To je, smatra ona, direktno uticalo na izbore jer su građani ostali uskraćeni za mogućnost da čuju različita mišljenja i da im se kandidati predstave na ravnopravan način.

Objašnjavajući proceduru, Marjanović je rekla da su članovi Saveta REM odgovorni Skupštini jer ih ona i bira. Traži se mišljenje Saveta REM, a mi smo tražili da svi budu razrešeni. Ono ne obavezuje Skupštinu, rekla je ona i dodala da se posle sprovodi postupak u Skupštini i da će to biti Odbor za kulturu i informisanje, rekla je Marjanović, navodeći da se na kraju glasa o poverenju. Skupština Srbije više nije nezavisna kao institucija i predstavništvo građana, rekla je Marjanović i istakla da su poslanici prestali da rade kada je Maja Gojković išla na konsultacije sa premijerom i Vladom. Čini se da nastavljamo da radimo nakon što je premijer u ostavci izjavio da Skupština može da radi, toliko o demokratiji i podeli vlasti, rekla je Marjanović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari