Grupa ProGlas video porukom poziva na protestni skup kod Terazijske česme u subotu 1foto M. M./ATAImages.

Grupa javnih ličnosti koja stoji iza inicijative za što masovniji izlazak na izbore ProGlas pozvala je video porukom preko društvenih mreža građane da dođu na protestni skup 30. decembra u 12 časova u Beogradu, kod Terazijske česme.

Naš glas se mora poštovati, ne pristajemo da nam ga ukradu, koliko nas bude, tako će nam biti, poručuju u video poruci.

Dan ranije, u sredu 27. decembra, grupa javnih ličnosti koja stoji iza izbornog Proglasa, i u kojoj su Ljubomir Simović, Vladimir Kostić, Ivanka Popović, Miodrag Jovanović, Vladica Cvetković, Miodrag Majić, Dragan Bjelogrlić, Svetlana Bojković, Gojko Božović, Srdan Golubović, Tamara Džamonja Ignjatović, Filip Ejdus, Biljana Stepanović i Petar Peca Popović, uputila je javno pismo građanima Srbije pozivajući ih na pomenuto okupljanje kod Terazijske česme u Beogradu.

U inicijativi ProGlas tvrde da su je potpisima podržali 200.000 građana, da su masovnošću hteli da učine izbore poštnijim, a da sada traže njihovo poništavanje zbog izborne prevare.

Poništavanje izbora na svim nivoima traži i proevropska koalicija Srbija protiv nasilja koja je na izborima 17. decembra bila drugoplasirana, odmah iza predsedničke liste Aleksandra Vučića. SPN insistira pre svega na izbornim prevarama na lokalnim izborima za grad Beograd.

Iz SPN su saopštili da ne učestvuju na ponovljenom glasanju u subotu 30. decembra koje se, prema odluci Republičke izborne komisije (RIK) održava na jednom malom broju biračkih mesta i na parlamentarnom i na lokalnom niovu, usled utvrđenih nepravilnosti.

Od 18. decembra SPN organizuje svako veče protestna okupljanja ispred sedišta RIK-a, a nekoliko kandidata SPN predvođeni Marinikom Tepić, nosiocem liste, štrajkuje glađu u istoj zgradi.

Proteste održavaju sa zahtevom da se otvori birački spisak i mladi aktivisti koji se predstavljaju kao neformalna grupa Borba.

Vučić i predstavnici vlade Srbije tvrde da izborne prevare masovnih razmera nije bilo, sem sitnijih nepravilnosti i da je birački spisak otvoren i dostupan. Oni optužuju predstavnike SPN za pokušaj izvođenja obojene revolucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari