"Tenzije i oštra retorika oslikavaju krhko stanje na Kosovu": Generalni sekretar UN o atmosferi na KiM 1Foto: EPA-EFE/DANIEL IRUNGU

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je danas da tenzije i oštra retorika oslikavaju krhko stanje na Kosovu i Metohiji, navodeći da je mir prevladao zahvaljujući širokoj diplomatskoj aktivnosti, pe svega SAD i Evropske unije u smirivanju situacije.

Kako prenosi RTS, on je, u redovnom polugodišnjem izveštaju koji će se sledećeg meseca naći pred Savetom bezbednosti, upozorio na ozbiljnu eskalaciju koja je sveopštu situaciju na Kosovu i Metohiji krajem jula dovela na ivicu sukoba sa potencijalno tragičnim posledicama.

„Tenzije i uzavrela retorika tokom perioda koja pokriva ovaj izveštaj oslikavaju krhku situaciju na terenu. Događaji od 31. jula na severu Kosova kao reakcija na odluke kosovske vlade vezane za slobodu kretanja bili su ozbiljna eskalacija, koja je dovela situaciju na ivicu konfrontacije sa potencijalno tragičnim psoledicama“, navodi se u izveštaju Gutereša.

On je naveo da je „mir prevladao zahvaljujući širokom angažovanju diplomata“, naglašavajući da se !ne može dovoljno istaći važnost uzdržavanja i privrženosti dijalogu kako bi se neslaganja rešila“.

Prvi čovek svetske organizacije je, istovremeno, pohvalio diplomatski angažman Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, kao ključan za smirivanje sitiacije, te aktivnosti Kfora i misije EU koji su pomogli da se sačuvaju mir i stabilnost.

„Razvoj događaja 31. jula, takođe, predstavljaju jasno upozorenje kako lažne vesti i dezinformacije mogu doprineti tenzijama i pooštrenoj retorici. Sve strane treba da obezbede odgovornu komunikaciju preko svih kanala kako bi smanjili rizik od obnovljene eskalacije“, navodi se u Guteresovom izveštaju.

Od sredine marta do kraja avgusta, navodi se u izveštaju UN, na Kosovu je zabeleženo devet incidenata vezanih za objekte Srpske pravoslavne crkve, uključujući pljačku crkve u selu Živinjane i paljenje srpske zastave skinute sa crkve u Vitini.

Prema podacima UNHCR-a, u periodu koji pokriva novi izveštaj, na Kosovo se vratilo 120 prethodno proteranih osoba, od kojih su 102 Srbi. Ukupan broj povrataka koje je od 1999. godine organizovala kancelarija Visokog predstavnika za izbeglice, time, dostigla je nešto više od 29.000. Van Kosova, uglavnom u Srbiji, živi oko 200.000 ljudi proteranih sa Kosova.

Izveštaj o situaciji na Kosovu će ambasadorima članica Saveta bezbednosti predstaviti šefica UNMIK Karolina Zijade, navodi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari