Han: Naći trajno rešenje za Kosovo 1Foto: twitter/@JHahnEU (arhiva)

Normalizacija odnosa sa Prištinom je pitanje koje direktno utiče na dalji napredak Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji, ocenio je danas evropski komesar Johanes Han koji je pozdravio inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o unutrašnjem dijalogu.

Stvar je u tome da se proširenje zasniva na zaslugama svakog kandidata i vi držite ključeve od vrata EU, ali Unija mora da vidi stalnu, nepovratnu promenu u normalizaciji odnosa sa Prištinom, rekao je Han na predavanju „EU – Srbija: Strateško partnerstvo za budućnost“.

Moram da budem iskren, jer ne želimo da uvezemo ova pitanje kroz mala vrata u EU. Nisam došao da kažem kako lideri treba da vode dijalog, niti sam došao sa gotovim rešenjem, morate sami da donesete odluku kao društvo i u fokusu imate stratešku širu sliku, naglasio je Han.

To treba posmatrati kao istrojsku priliku pružanja ruke drugoj strani i nalaženje trajnog rešenja za pitanje koje proganja vašu zemlju dugo, dodao je Han.

Vučić: Ispunjavamo svoje obaveze

Smatramo da bi broj otvorenih poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom trebalo više da odgovara našim naporima i rezultatima koje smo postigli u pregovaračkom procesu, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom.

Iako trenutno fokus stavljamo na ekonomska poglavlja, nastojimo da podjednaku pažnju posvetimo reformski najzahtevnijim poglavljima 23 i 24, rekao je Vučić.

Poštovanje i sprovođenje principa vladavine prava svrstavamo u red naših osnovnih političkih prioriteta, naglasio je on.

Učinićemo sve kako bismo svoje obaveze ispunili u što većem procentu do narednih izveštaja Evropske komisije o ispunjenju preuzetih obaveza za ova poglavlja, koji su planirani za novembar, izjavio je Vučić.

Vučić je ponovio da punopravno članstvo Srbije u EU predstavlja spoljnopolitički prioritet Srbije.

„Smatramo da je mesto čitavog regiona u EU i da bez uključivanja regiona Zapadnog Balkana zajednički ekonomski i politički prostor na evropskom kontinentu neće biti potpun“, rekao je on.

Vučić je pozdravio pristup Evropske unije po kojem se vrednovanje napretka svakog kandidata vrši po osnovu individualnih zasluga.

Dodao je da Srbija vidi jačanje regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu kao jednu od osnovnih poluga za nastavak politike pomirenja u regionu i ubrzanje ostvarivanja strateškog spoljnopolitičkog cilja Srbije, a to je članstvo u EU.

Tokom sastanka je konstatovano da je ostvaren značajan napredak u implementaciji akcionih planova za poglavlja 23 i 24, navodi se u saopštenju press službe predsednika Srbije.

Izražena je i nada da će susret predsednika Vučića sa visokom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini i prištinskom stranom u Briselu dati odgovarajuće rezultate u pregovorima sa Prištinom.

Tema susreta dvojice zvaničnika bio je i poziv predsednika Vučića na unutrašnji dijalog, a evropski komesar Han čestititao je Vučiću na ovom podsticaju, ocenivši poziv kao odličnu inicijativu, navodi se u saopštenju.

Struktura dijaloga se ne menja

Uveren sam da će uskoro biti pozitivnih rezultata u briselskom dijalogu u smislu primene onog što je dogovoreno i postizanja novih dogovora, izjavio je danas evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, posle sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Han je, na pitanje novinara da li su tačne vesti da se razmišlja o učešću još nekih zemalja u dijalogu Beograd i Prištine poput Amerike i Nemačke, odgovorio da se struktura dijaloga neće menjati.

Brnabić je rekla da je dijalog što je dijalog u Briselu prebačen na nivo predsednika i da će Vlada ispunjavati dogovoreno.

 

Realno u EU 2025. godine

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han poručio je danas da će proširenje Evropske unije biti završeno tek kada šest država Zapadnog Balkana postane njen deo, napominjući da je 2025. godina realan vremenski okvir za članstvo. Han je, na predavanju „EU – Srbija: StrateŠko partnerstvo za budućnost“ rekao da pristupanje Uniji nije samo strateški cilj Srbije, već pokazuje i posvećenost EU i neupitnost tog cilja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari