Han: Podrška ideji carinske unije 1Foto: EPA / OLIVIER HOSLET

Pozdravljam aktivan doprinos Srbije regionalnoj saradnji i konkretne ideje koje vode daljoj integraciji trgovine, uključujući i predlog da se to ostvari kroz carinsku uniju, izjavio je za Politiku komesar Evropske komisije za proširenje i politiku susedstva Johanes Han.

Han je govoreći o nameri premijera Srbije Aleksandra Vučića da na samitu lidera balkanske šestorke, koji se danas i sutra održava u Sarajevu, predstavi i plan o formiranju carinske unije na ovim prostorima, istakao da će sve to privući više direktnih stranih investicija i dovesti do većeg ekonomskog rasta i otvaranja novih radnih mesta.

Komesar za proširenje ističe da bi države ovog dela Evrope, koji je na putu ka članstvu u EU, trbalo da usklade svoj trgovinski sistem i uklone sve interne barijere kako bi se poboljšalu i kretale kapitala i radne snage, trgovine robom i uslugama, što su osnovne četiri slobode zajedničkog tržišta.

Uptan šta očekuje od sarajevskog skupa, Han je rekao da očekuje da će premijeri razgovarati o izazovima i mogućnostima kako da se produbi saradnja u regionu, koja bi bila u korist nihovih građana.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari