U jeku rasplamsane retorike između Beograda i Prištine, sa barikadama na Severu, ali i drugim incidentima, Ramuš Haradinaj poziva na smirivanje situacije.

„Država Kosovo treba da iskoristi sve mehanizme koje ima za hitno uklanjanje barikada i svih drugih prepreka na severu. Vlada Srbije treba odmah da odustane od ratnohuškačke politike i da povuče svoje paravojne jedinice sa severa. Apelujem na EU i SAD da intervenišu kako bi se smirila situacija na severu“, poručio je lider AAK.

Kaže da je mir nezamenljiv.

Ponovio je svoj poznat stav: „Kosovo i Srbija treba da sednu i postignu mirovni sporazum za uzajamno priznanje“.

Predsedniku Srbije priznanje ne pada na pamet, iako očekuje žestoke pritiske od 17. decembra, kada će u Beograd doći evropski i američki izaslanici.

Na Severu su u subotu popodne postavljene barikade. Zatvoreni su prelazi Jarinje i Brnjak, a na brani Gazivode je došlo do razmene vatre između policije i, kako policija kaže, kriminalnih grupa.

Na barikadama se nalaze uglavnom zaposleni u državnim institucijama, na koje su pozivani organizovanim putem. U pitanju je više hiljada građana, među kojima je i primetan broj osoba koje kriju lice. Oni nose tamne kape kojima se pokriva čitavo lice osim očiju, ili kape i sanitarne maske.

Barikade su postavljene nakon hapšenja bivšeg pripadnika Kosovske policije, D.P., a bile su i zvanični povod za Kosovsku policiju da privremeno zatvori Jarinje i Brnjak za saobraćaj.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja tvrdi da je bivši policajac navodno organizator napada ranije ove nedelje na prostorije OIK-a, te da je optužen za „terorističke akte“ i „napad na ustavni poredak“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari