Haradinaj: Kurti će ukinuti takse čim bude došao na vlast 1Foto: EPA/Valdrin Xhemaj

Odlazeći kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, optužio je lidera Samoopredeljenja (LVV), Aljbina Kurtija, da će ukinuti takse na robu iz Srbije i BiH čim bude došao na vlast, a kako kaže, to je već obećao međunarodnim zvaničnicima.

„Reći ukidam takse i uspostaviću reciprocitet je ismejavanje ljudi. To je uvreda za mnoge ljude“, poručio je Haradinaj tokom sinoćnjeg gostovanja na „Pressingu“ na T7.

A ukidanje taksi Kurti je, po navodima Haradinaja, obećao i međunarodnim zvaničnicima.

„Kurtijevo obećanje o porezu je vrlo čisto, rekao je to i međunarodnim predstavnicima. Porez je bio za dobro ljudi, a ne za jednog“, dodao je Haradinaj, prenosi KoSSev.

Sa druge strane, kaže da bi on vrlo rado ukinuo takse ukoliko Srbija prizna Kosovo.

Podsetimo, lider Samoopredeljenja, Aljbin Kurti, je u više navrata, nakon ostvarene pobede na oktobarskim izborima, ponavljao da će kada bude postao premijer, takse od 100 odsto na robu iz Srbije biti zamenjene reciprocitetnim merama.

Kako je objasnio, reciprocitet znači da Srbiji treba prvo da učini nešto na nekom drugom polju pre nego što Kosovo ukine takse čime bi dijalog Kosova i Srbije bio nastavljen.

Danas, skoro četiri meseca nakon izbora i mnogobrojnih sastanaka sa liderom LDK, Isom Mustafom, Aljbin Kurti još uvek ne uspeva da sklopi dogovor o koaliciji i formira vladu. Poslednji rok za formiranje vlade je 4. februar do kada će Kurti morati da predloži novi sastav vlade kosovskoj skupštini.

Odlazeći kosovski premijer sinoć je takođe govorio i o ideji „korekcije granica“ procenivši da ona vredi 50 milijardi evra, dok bi Trepča pripala Srbiji.

„To je oko 50 milijardi evra, jer nema smisla davati Trepču Srbiji bez ičega. Verujem da iza ovih scenarija stoji puno argumenata“.

Haradinaj je i ranije ideju korekcije granica povezivao sa milijardama, a konkretno onim koje bi, kako je još oktobra prošle godine izjavio, nakon realizacije ove ideje, podelili kosovski predsednik, Hašim Tači, srpski, Aleksandar Vučić i albanski premijer, Edi Rama.

Zbog ove izjave Rama je i podneo tužbu protiv odlazećeg kosovskog premijera.

U jučerašnjem gostovanju, Ramuš je ponovo govorio o albanskom premijeru, navodeći da je on vređao kosovske lidere u prisustvu predsednika Srbije, Aleksandra Vučića.

„Nije dobra situacija da se vređaju kosovski lideri pred Vučićem“, zaključio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari