Haradinaj: Kurti ne razume važnost uloge SAD u zaključenju sporazuma sa Srbijom 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je više puta pokušavao da savetuje premijera Aljbina Kurtija o ulozi SAD u zaključenju sporazuma sa Srbijom o međusobnom priznanju, ali da Kurti nije shvatio ulogu Amerike u tom procesu.

„Kosovo je nezavisna i suverena država, priznata od uglednih država, ima svoje institucije i vojsku. U ovoj fazi imamo priliku da zaključimo sporazum o međusobnom priznanju sa Srbijom, kojim bi se našoj zemlji otvorio put ka članstvu u NATO i drugim međunarodnim organizacijama. Iako sam više puta pokušavao da savetujem premijera, vođstvo naše zemlje nije uspelo da shvati važnost američke uloge u ovom procesu“, naveo je Haradinaj na Fejsbuku.

Haradinaj je naveo da je o tom vitalnom procesu za Kosovo i večeras razgovarao.

„Izrazio sam i puno poverenje u naše strateške saveznike i izrazio zabrinutost zbog nesposobnosti i neuspeha kosovske vlade u ekonomskoj i energetskoj sferi. Kosovo mora da preduzme vrlo pažljive korake u koordinaciji sa saveznicima, jer će odluke koje se sada donose uticati ne samo na našu generaciju, već i na generacije koje dolaze“, zaključio je Haradinaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari