Haradinaj: Ne pristajemo da budemo deo vladajuće koalicije sa ovako malo vlasti 1Haradinaj Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Bivši premijer i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je izjavio da ga je partija kandidovala za predsednika Kosova, jer pred sobom ima dva rešenja i da neće nastaviti da bude deo koalicije sa ovako malo vlasti u njoj.

„Da nastavi da bude na vlasti, ali da to uslovi sa pozicijom predsednika i to je logika zašto me je Upravni odbor partije ovlastio da pregovaram o pitanju predsednika, dakle kako ne bi ostali van pregovora o tome. U suprotnom, ostati u vladi sa ovako malo udela u vlasti, mi znamo naš put kući, to smo radili i ranije, ići ćemo na izbore”, rekao je on u intervju za radio Slobodna Evropa.

Povod za ovakve stavove on vidi u situaciji koja je stvorena nakon predloga optužnice protiv predsednika Kosova Hašima Tačija i predsednika opozicione Demokratske partje Kosova), Kadri Veseljia, što može dovesti do institucionalne krize ukoliko se optužnica protiv Tačija potvrdi u Specijalnom sudu u Hagu.

„Rešavanje ove situacije podrazumeva i višestranačke pregovore, nas unutar koalicije. Tražiće se otvaranje koalicionog sporazuma po pitanju predsednika. U konkretnom slučaju, tražiće se i jedan novi partner. Ovaj partner može biti Demokratska partija Kosova. Istina je da će dolaskom DPK prestati zavisnost ove vlade od Srpske liste”, kaže Haradinaj.

Nakon pominjanja mogućnosti da Haradinaj bude kandidat za predsednika Kosova iz DSK su izjavili da Kosovo ima predsednika sa svim ovlašćenjima i da u koalicionom sporazumu sa strankama sa kojima su na vlasti nije bilo razgovora o funkciji predsednika Kosova koji bi trebao da bude izabran u martu sledeće godine, pošto aktualnom predsedniku mandat ističe u aprilu.

Nekoliko vrlo uticajnih članova rukovodstva DPK su objavili da Haradinaj ne ispunjava uslove da bude izabran za predsednika zemlje.

Pojedini politički analitičari na Kosovu kritike Haradinaja prema premijeru Avdulahu Hotiju i najava mogućnosti izlaska iz koalicije vide kao deo pritisaka na DSK da prihvati Haradinaja za budućeg predsednika Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari